Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

Suun­taat­ko vappuna met­sään? - Näin teet sen luon­to­vii­saas­ti

Sytykkeitä ei saa repiä maapuista ja roskat kuuluu viedä mukanaan pois, muistuttaa Metsähallitus.

Pandemiatilanteen vuoksi kannattaa esimerkiksi tehdä retkieväät jo kotona valmiiksi.
Pandemiatilanteen vuoksi kannattaa esimerkiksi tehdä retkieväät jo kotona valmiiksi.
Kuva: Mikko Halvari / Arkistokuva

Korona-aika saa ihmiset todennäköisesti viettämään vappuna aikaa luontokohteissa, kun perinteiset juhlat on peruttu.

Metsähallitus toivookin väen muistavan luontoviisauden vapun vieton tuoksinassa: kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa, eväät on syytä tehdä valmiiksi kotona ja turvavälit sekä korostettu käsihygienia pitää muistaa luonnossakin.

Pohjois-Pohjanmaan retkikohteissa polttopuun kulutus on ollut paikoin kova. Puuliiterit ovat paikoin tyhjentyneet ja hätäisimmät retkeilijät ovat jopa repineet maapuista sytykkeitä nuotioon. Metsähallitus muistuttaa, että tämä ei ole missään nimessä sallittua. Paikoin maastoon on myös ilmestynyt laittomia nuotiopohjia.

Erityisesti nyt korona-aikaan Metsähallitus suosittaa noudattamaan reittien ohjeellisia kulkusuuntia, jos ne on määritelty. Näin vastaantuloliikennettä on polulla mahdollisimman vähän. Tilanteen vuoksi retkelle evääksi otettavat vappuherkut kannattaa tehdä kotona valmiiksi.

Sääntö, joka on voimassa tilanteesta riippumatta, on roskaamattomuus. Vastuullinen retkeilijä kantaa roskat mukanaan pois, tupakantumpeista lähtien.

Metsähallitus muistuttaa, että jos retkikaveriksi lähtee koira, pitää muistaa kunnioittaa luonnonvaraisten eläinten pesimärauhaa. Kanssaretkeilijät eivät myöskään välttämättä halua jakaa retkihetkeään koirien kanssa, joten taukopaikoilla koirat on hyvä kytkeä kauemmas eväiden nauttimispaikoista.