Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Syys­tal­ven suurin kon­sert­ti­ta­paus – kan­sain­vä­li­ses­ti ar­vos­tet­tu har­mo­nik­ka­tai­tei­li­ja Mika Väy­ry­nen kon­ser­toi Kuu­sa­mos­sa

Mika Väyrynen, yksi kansainvälisesti tunnetuimmista ja arvostetuimmista harmonikkataiteilijoista, konsertoi maanantaina Kuusamon Seurakuntatalolla.
Mika Väyrynen, yksi kansainvälisesti tunnetuimmista ja arvostetuimmista harmonikkataiteilijoista, konsertoi maanantaina Kuusamon Seurakuntatalolla.

Mika Väyrynen, yksi kansainvälisesti tunnetuimmista ja arvostetuimmista harmonikkataiteilijoista, konsertoi maanantaina Kuusamon Seurakuntatalolla. Satoja konsertteja ympäri maailman pitänyt Väyrynen on tinkimätön ja tuottelias taiteilija, joka tunnetaan erityisesti uuden musiikin puolesta puhujana. Väyrynen onkin soittanut useimpien merkittävien teosten ensilevytykset.

Väyrysen Bachin Goldberg variaatioiden levytys on noussut harmonikansoittajien kulttilevyjen joukkoon ollen samalla myös eräs myydyimmistä harmonikkalevyistä. Mika Väyrynen opettaa Sibelius-Akatemiassa ja vierailee useiden tunnettujen musiikkikorkeakoulujen pedagogina.

Kuusamon konsertin ohjelma on sekä värikäs että koskettava. Viime vuoden marraskuussa menehtyneen Jouni Kaipaisen Placido op 68. (2009) on Väyryselle sävelletty teos, joka sai kantaesityksensä seitsemän vuotta sitten Loviisan Sibeliuspäivillä.Väyrynen kuvaakin teoksen luonnetta kauniiksi ja haastavaksi, Harmonikka soi kuin orkesteri ja eräät jaksot ovat jopa seitsenäänisiä. Väyrynen haluaa tällä teoksella kunnioittaa suurta säveltäjää ja ystävää. Väyrysen seuraava suuri haaste on Kaipaisen teosten kokonaislevytys, johon hän ryhtyy Kuusamon konsertin jälkeen.

Kuusamon konsertin avaa pidättyväinen ranskalaisen Maurice Ravelin Pavane Kuolleen Prisessan muistolle, jossa teoksessa säveltäjä on kauniisti vanginnut surun koskettavuuden. Väyrysen sovitukset suomalaisista kansanlauluista puolestaan syventävät ja sisäistävät harmonikan folkloristista henkeä. Teokset iskevät suoraan kansanmusiikin ytimeen.

Mainiona kontrastina neuvostolaista harmonikkamusiikkia edustaa Alexander Shurbinin Konserttidiptyyki, joka täytti teoksena hiljan 50 vuotta. Konserttidiptyykin barbaarinen luonne on vahvasti läsnä. Lisää suomalaista musiikkia kuullaan Aulis Sallisen teoksen merkeissä (Adagio).

Musorgskin Näyttelykuvat on sitten konsertin värikäs ja dynaaminen huipennus. Väyrynen on ottanut kyseisen teoksen uudelleen ohjelmistoon ja tämä alunperin pianolle kirjoitettu järkäle on Ravelin orkesterisovituksena kaikkien huippuorkestereidenkin keskeistä ohjelmistoa. Kuulijana onkin nyt harvinainen mahdollisuus kuulla tämä suurenmoinen teos suuren harmonikkataiteilija tulkitsemana.