Tilaajille

Taas on se aika vuo­des­ta: Lu­mi­kuor­ma on vaa­rak­si maa­ti­lo­jen huo­no­kun­toi­sil­le ra­ken­nuk­sil­le, pak­ka­set voivat vii­vyt­tää ve­den­saan­tia – älä lämmitä putkia kuu­ma­il­ma­pu­hal­ti­mel­la

Talven ääriolosuhteet ovat haastaneet monella tavalla maatilojen toimintakykyä. Kun katot täyttyvät lumesta, piilevät rakennusvirheet saattavat paljastua ja kattosortumien riski kasvaa. Toisaalta myös vedensaanti voi vaarantua, jos vesiputket pääsevät jäätymään. Tärkeintä olisi minimoida riskit silloinkin, kun poikkeustilanteessa joudutaan käyttämään väliaikaisratkaisuja niin lämmön-, veden- kuin sähkönjakelunkin varmistamiseksi.

Posion Pernussa asumattoman tilan navettarakennuksen katto romahti kokonaan sisään raskaan lumikuorman painosta. Arkistokuva toukokuulta 2020.
Posion Pernussa asumattoman tilan navettarakennuksen katto romahti kokonaan sisään raskaan lumikuorman painosta. Arkistokuva toukokuulta 2020.
Kuva: Erkki Ahola

Kun lunta sataa monta päivää, kattojen lumikuorma kasvaa nopeasti tavanomaista suuremmaksi. Silloin myös kattojen sisätaitteet eli jiirit alkavat täyttyä lumesta. Kun lumimassa painaa yli 100 kiloa neliömetrin alueella, varastohallien ja rakennusten piilevät rakennusvirheet alkavat tyypillisesti ilmetä.

Vuosittain sortuukin kymmeniä laajarunkoisia kylmiä rakennuksia, ja joskus jopa eläimet jäävät sortumien alle. Vakuutus ei pääsääntöisesti korvaa lumen aiheuttamaa sortumaa. Usein silloin sortuman syyt katsotaan pääsääntöisesti johtuneen laiminlyönnistä. Joitakin poikkeuksiakin on, LähiTapiola kertoo tiedotteessaan.