Juuri nyt: Ruka on vuoden Bike Park – näin ta­pah­tui pyö­räi­ly­puis­ton nousu hau­ku­tus­ta voit­ta­jak­si

Minne mennä: PaKa:n jää­kiek­ko­kau­si alkaa – kaikkea tätä ja paljon muuta on tar­jol­la Koil­lis­maan ta­pah­tu­mis­sa

Pääkirjoitus: Mihin suun­taan laiva lopulta kään­tyy?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

Tai­val­kos­ken Vaara Sport – ma­joi­tus­ta, ruokaa ja ur­hei­lua yh­teis­työn voimin: "A­lueel­le erit­täin elin­voi­mai­nen juttu."

Jyri Paavola patikoi Hossasta Syötteelle ja jäi yöksi uuteen taivalkoskelaiseen Vaara Sportiin.
Jyri Paavola patikoi Hossasta Syötteelle ja jäi yöksi uuteen taivalkoskelaiseen Vaara Sportiin.
Jyri Paavola patikoi Hossasta Syötteelle ja jäi yöksi uuteen taivalkoskelaiseen Vaara Sportiin.
Kuva: Petri Markkanen

Tamperelainen Jyri Paavola on saapunut Taivalkosken Vaara Sport-harjoittelukeskukseen patikoituaan ensin pitkän matkan Hossasta.

– Minullahan oli huone täällä yhdeksi yöksi, hän kysyy Vaara Sportin yrittäjältä Tuija Vinkalta.

– Kyllä vain. Mennään alakertaan niin näytän tiloja.

– Hyvä, suihkua tässä jo kaipaakin, Paavola naurahtaa. Ja pyykinpesua. Huomenna matka näet jatkuu Syötteen suuntaan.

Paavola oli löytänyt Vaara Sportin tarjoaman majoituspalvelun netistä. Vinkka on siitä hyvillään, sillä uuden yrityksen konseptin ja brändin eteen on tehty töitä vuoden verran yhdessä ammattilaisten kanssa.

– Tämä on harjoittelukeskus nykypäivän karpaaseille, yrityksen nettisivut kertovat. Vinkan mukaan yritys tarjoaa urheilijoille, seuroille ja ryhmille mahdollisuuden harjoitella, nukkua ja syödä. Konsepti on suunniteltu urheilevan ihmisen tarpeita mukaillen.

Majoitus löytyy omista hostellitiloista, ruokailu viereisestä ravintolasta ja urheilu taasen Taivalkosken monipuolisten liikuntamahdollisuuksien parissa.

Yrityksen perustamisen taustalla on Vinkan oma kokemus Taivalkosken majoituskapasiteetin pulasta varsikin isojen tapahtumien aikaan.

Lisäksi hän halusi yhdistää majoitukseen Taivalkosken ykkösvetonaulan, valtavan monipuolisen urheilun.

Idea oli valmis, mutta tarvittiin sopivat tilat.

Vinkka huomasi Urheilutie 6:ssa sijaitsevan entisen ammattioppilaitosrakennuksen olleen osittain tyhjillään jo pidemmän aikaa.

Taivalkosken kunta suostui ammattioppilaitoksen asuntolana toimineen tilan vuokraamiseen tuoreelle yrittäjälle. Lisäksi kunta on korjannut ja uusinut pintoja.

Majoituskapasiteettia Vaara Sportista löytyy 80 pedin verran. Tarjolla on yhden hengen huoneita omilla suihkuillaan kuin myös isompia huoneita jaetuilla keittiöillä ja suihkuilla. Yhteensä huoneita on 29 kappaletta.

Pikainen kierros majoitustiloissa kertoo huoneiden olevan järkevästi sisustettuja. Sängyt ja pöydät vaikuttavat laadukkailta ja uusilta.

Muita tiloja ovat sauna, pyykkituvat ja kuivaushuoneet. Jälkimmäiset tulivat tarpeeseen Iijokisoudun aikana.

– Sain kehuja majoittujilta, että olipa hyvä kun täällä on tällaiset mahdollisuudet kuivattaa välineitä ja vaatteita.

Ruokailu hoituu naapurirakennuksessa sijaitsevassa ravintola Vaaran Gielasissa.

– Me ostamme ravintolapalvelut toiselta yritykseltä. Teemme tiivistä yhteistyötä muutenkin, Vinkka täsmentää.

Aamupala kuuluu majoitusyön hintaan. Muut ruokailut hoidetaan Vaara Sportin ja ravintolan yhteistyönä.

Gielasin ravintoloitsija Kari-Pekka Karjalaisen mukaan ravintola pystyy aamupalan lisäksi täyttämään isommankin ryhmän nälkäiset vatsat.

– 400 litran keittokattilan avulla nälkä kyllä lähtee, hän lupaa.

Matkailu- ja ravintola-ala on Vinkalle tuttu: hänellä on kokemusta niin alansa johtamis- kuin hanketoiminnasta. Vaikka idea oli jo hioutunut ja tilatkin luvassa, yrityksen perustaminen jännitti.

– Kyllä se vähän hirvitti, mutta sitten kaikki palaset loksahtivat kohdalleen, Vinkka kertoo.

Markkinatutkimukset antoivat positiivisia signaaleja ja hyvät verkostot seurojen ja yritysten kanssa ovat auttaneet ponnistamaan eteenpäin.

Uusi yrittäjä on solminut yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa palvelujen järjestämisestä: luvassa on fysioterapiaa, kuntosalia sekä elämyspalveluja.

Yksi Vinkan iso toive on Taivalkosken vetovoiman lisääminen juuri matkailun, liikunnan ja palvelujen voimin.

– Kun näihin rohkeasti profiloiduttaisiin ja laitettaisiin paukkuja, niin tämä olisi tälle alueelle erittäin elinvoimainen juttu.

Alle sadan kilometrin etäisyys neljästä kansallispuistosta, Syötteestä, Riisitunturista, Hossasta ja Oulangasta, on merkittävä tekijä, jos mietitään alueella matkaavia turisteja, jotka kaipaavat yöksi pehmeää petiä makuualustan sijaan.

Uudet työmahdollisuudet saattaisivat tuoda kuntaan paljon kaivattua nuorempaakin verta.

Kunnanjohtaja: ”Tilat olisi remontoitu joka tapauksessa."

Porakoneen ääni kiirii Vaara Sportin käytävältä. Tuore maali tuoksuu paikka paikoin. Saunan lauteet ovat upouudet, edellispäivänä asennetut.Yleisilmeestä on remontin myötä tullut puhdas ja neutraali. Vivahteita koulukäytävien ysäri-pastelleista ei ole näkyvillä. Raikasta, modernia.

Taivalkosken kunta on tehnyt pintaremonttia vuokrattuun asuntolatilaan. Pelkästään yhdelle yrittäjälle remonttia ei kuitenkaan ole toteutettu. 70-luvulla rakennettujen rakennusten tilat olisivat muutenkin joutuneet telan ja sudin maalitauluiksi.– Todettiin suunniteltaessa, että joka tapauksessa ne [tilat] vaativat pintaremontin, ovat ne sitten missä käytössä tahansa, Taivalkosken kunnanjohtaja Jukka Mikkonen kertoo puhelimessa.

Kunnanjohtaja on hyvillään uuden yrittäjän ottaessa tilat haltuunsa. Vuodepaikkoja on Taivalkoskelle tullut 80 kappaletta lisää. Niitä on kaivattu.– Ne ovat huomattava lisä. Meillä on mitä tahansa pientä tapahtumaa järjestäessä aina loppunut tilat kesken.Mikkosen mukaan urheilijoiden majoitus ja leiritys ovat uusia, tervetulleita ideoita. Vaikka urheilijoita on riittänyt aiemminkin, kasvutoiveita on ilmassa eritoten urheilijoiden leireistä, joissa Vaara Sport voi olla majoittajana.– Toivottavasti niitä [urheilijaleirejä] riittää vieläkin enemmän.