Viikonvaihde: Ko­rouo­man pio­nee­rin mat­kas­sa Rus­keal­la vir­ral­la

Menot: Nappaa tästä vinkit Koil­lis­maan me­noi­hin

Toimittajalta: Oman alan va­lit­se­mi­nen voi olla ta­sa­pai­not­te­lua in­to­hi­mon ja käy­tän­nön vä­lil­lä.

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Tai­val­kos­ki yli­voi­mai­nen laa­ja­kais­tan no­peuk­sis­sa – Kuusamo vi­rit­te­lee yh­teis­toi­min­taa, että maan kai­va­jat pa­ni­si­vat mukaan va­lo­kui­tua

Tähtiä annettiin sen mukaan kuinka lähellä kaikki asukkaat ovat gigabitin nopeuden saavuttamismahdollisuutta.
Tähtiä annettiin sen mukaan kuinka lähellä kaikki asukkaat ovat gigabitin nopeuden saavuttamismahdollisuutta.
Kuva: Viestintävirasto

Taivalkoski ja Pudasjärvi saavat Viestintävirastolta huippusijat Suomen kuntien laajakaistavertailussa. Kunnat lähtivät yhdessä valokuituverkon rakentamiseen jokaiseen savuun Kairan Kuidun avulla. Nyt Taivalkoski komeilee valtakunnan toiseksi parhaana kuntana laajakaistamahdollisuuksien osalta.

Kuusamo ja Posio ovat laajakaistavertailussa suuren harmaan massan aluetta, eivätkä nykyajan nopeuksien laajakaistaliittymät ole vielä monenkaan ulottuvilla.

Kuusamon kaupungin aktivoitumisen myötä alueelle on viriämässä pitkäjänteistä suunnittelua yhdistää kunnallistekniikan, sähköverkkojen tai vaikkapa katuvalojen kaapeloinnin kaivamista samoihin kuoppiin, jotka ovat rakentamisen suurin kustannus erityisesti taajama-alueilla. Myös pilotteja suunnitellaan.

Kuusamon kaupungin tietohallintojohtaja Pekka Kantola haastaa kaikki toimijat mukaan valmistelemaan infrarakentamisen yhteishankkeita, jotta valokaapelia saataisiin mahdollisimman laajalle, kun kerran kaivetaan.

Syy valokaapelin tarpeeseen on dataliikenteen räjähdysmäisen kasvun lisäksi myös muutaman vuoden päästä mahdollisissa 5G-verkoissa.

5G-verkon nopeampien päätelaitteiden paikat sattuisivat luontevasti esimerkiksi sähköverkkojen muuntajien ylle, joista paikoista korkean taajuuden verkko mahdollisesti yltäisi kotitalouksiin saakka. Kotitaloudethan eivät sijaitse kovin kaukana muuntajista. Yhteys lähelle tarvittavien 5G-verkkojen päätelaitteiden ja sähkömuuntajien paikkojen välillä on havaittu niin kaupungilla, kuin myös sähköverkkoa hallinnoivassa Caruna Oy:ssä.

– Totta kai rakentaminen yhdessä kiinnostaa monia tahoja, meilläkin tämä valokaapelien vetäminen on harkinnassa, että tarjoaisiko se uutta liiketoimintaa, kertoo Carunan verkkopäällikkö Henrik Suomi.

Rukajärventien suunnan sähköverkon maakaapeloinnissa ollaan yhteistyön rakentamisen tasolla. Pilotointikin on mahdollista. Mukana oleva internet-operaattori hakee alueelta laajakaistasta kiinnostuneita, mainitsee Suomi.

Lisäksi myös kaupunki kartoittaa koko kunnan alueella verkkokyselyllään kiinnostusta nopeampaan yhteyteen. Kysely jatkuu juhannukseen saakka.

– Valmistelemme yhdessä Kuusamon kaupungin kanssa laajakaistastrategiaa. Osuutemme on kuvata mahdollisimman tarkkaan sähkön toimitusvarmuuteen liittyviä parannuksia ja korjaustöitä aina vuoteen 2028 asti. Näin eri toimijat voivat tulla mukaan valokuidun lisäämiseksi samaan kaivantoon, Suomi kertoo Carunalta.

Kaupungin käynnistämän yhteistyön myötä eri tahot ovat nyt samassa pöydässä. Nähtäväksi jää se, missä mitassa valokuitua tai kuidun myöhemmän puhaltamisen mahdollistavaa mikroputkea todella saadaan maan alle muun infrastruktuurin kaivamishankkeissa. Nähtäväksi jää myös se, saadaanko laajakaistaliittymiä muutaman vuoden päästä myös kohtuuhintaan käyttöön Kuusamossakin, kuten Taivalkoskella jo saatiin – toki Kuusamolle tarjolla ollutta valtion tukea korkeammalla tuella.

Komission tavoite on, että 2025:

Jokaisella vähintään 100 megan yhteys

Yhteyden on oltava helposti laajennettavissa gigabitin nopeuteen

Osa kunnista näkee tietoliikenneyhteydet jo vetovoimatekijänä

Gigabittiyhteydet takaavat mahdollisuuden käyttää tietoyhteiskunnan palveluja pitkälle tulevina vuosikymmeninä.

100 megan yhteys mahdollistaa liki kaikkien nykyisten palvelujen sujuvan käytön usean käyttäjän talouksissa