Tak­sin­kul­jet­ta­jat voivat saada tar­tun­nan asiak­kaas­taan - vi­ran­omai­set ve­toa­vat tie­to­suo­jaan

-
Kuva: Mikko Halvari

Sanomalehti Kaleva kertoi tänään, että STM:n johtajan mukaan koronavirus ei voi tarttua koronapotilaasta taksinkuljettajaan, mikäli potilas matkustaa takapenkillä. Asiantuntijoiden mukaan tartunta on kuitenkin mahdollinen. Asiantuntijat pitävät sosiaali- ja terveysministeriön (STM:n) näkemystä koronaviruksen tarttuvuudesta taksissa virheellisenä. Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Liisa Siika-aho kertoi lauantaina Lännen Median haastattelussa, että koronavirus ei voi tarttua taksin takapenkin matkustajasta kuljettajaan.

Uutisessa kerrottiin Taksiliiton saaneen kymmeniä yhteydenottoja taksinkuljettajilta, joille ei ole kerrottu etukäteen asiakkaan koronatartunnasta tai -epäilystä. Kyse on tapauksista, joissa julkinen terveydenhuolto lähettää taksilla kotiin koronatestattuja tai koronan aiheuttamaa Covid-19 -tautia jo varmennetusti sairastavia henkilöitä. Tieto koronasta on liiton mukaan jätetty kertomatta vedoten tietosuojaan. Kyydit ovat Kelan korvaamia taksimatkoja, jotka tilataan alueellisesta tilausnumerosta.

Taksiliitto on esittänyt ratkaisuksi mallia, jossa korona-asiakkaiden kyyditykset keskitettäisiin pelkästään koronatakseihin ja kuljettajat koulutettaisiin kyseiseen tehtävään. Asia ei ole kuitenkaan edennyt.

– Meidän käsityksemme mukaan normaalissa henkilöautotaksissa, jossa kuski istuu edessä ja koronapotilas takapenkillä, niin silloin se tauti ei etupenkille asti leviäisi. Kunhan hyvästä hygieniasta huolehditaan, niin kuljettajan pitäisi olla aivan turvassa, STM:n johtaja Liisa Siika-aho totesi.

THL.n johtava asiantuntija Jussi Sane arvioi, että tartunta on kuitenkin mahdollinen autossa, jossa oleskellaan pitkään samoissa tiloissa.

– Meillä ei ole tiedossa Suomesta taksikuskien tartuntoja, mitkä on voitu jäljittää asiakkaaseen. Maailmalta näitä on toki raportoitu. Nämä tartunnat pitää kuitenkin suhteuttaa vuotuiseen taksimatkojen määrään, Sane kirjoittaa sähköpostitse. Tautiepidemioiden leviämiseen erikoistunut Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n johtava tutkija Ilpo Kulmala pitää ilmeisenä, että taksissa muodostuu lähikontakti kuljettajan ja asiakkaan kanssa. Hänen mukaansa 1,5 metrin varoetäisyyden ylläpitäminen onnistuu mahdollisesti vain tilataksissa.

Helsingin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtorin Tuomas Aivelon mukaan koronavirus voi tarttua takapenkiltä etupenkille, etenkin jos matkustaja yskii tai aivastelee.

– En osaa tehdä riskinarviota siitä, kuinka todennäköistä tartunta taksissa on, hän viestittää.

Taksiliiton toimitusjohtajan Timo Koskinen kertoi aiemmin, että koronatiedon salaamista tilausvaiheessa kuljettajilta on perusteltu potilaan tietosuojalla. Kuljettajien ja heidän, mahdollisesti riskiryhmiin kuuluvien läheistensä lisäksi myös muut asiakkaat ovat vaarassa altistua tartunnalle. Asiakkaat ovat Koskisen mukaan tällä hetkellä pääasiassa sairaita ja vanhuksia, joiden on välttämätöntä käyttää taksia.

– He ovat esimerkiksi dialyysipotilaita ja sädehoitoon meneviä syöpää sairastavia ihmisiä. Kun he saavat taksista koronaviruksen, niin tässä käy aivan samoin kuin Helsinki-Vantaan lentoasemalla tapahtui, Koskinen toteaa.