Talven ja pimeän ajan no­peus­ra­joi­tus­ten pois­ta­mi­nen alkaa tällä vii­kol­la – Poh­jois-Poh­jan­maal­la ja Lapissa ke­sä­no­peuk­siin siir­ry­tään kes­ki­vii­kos­ta 8.4. alkaen ja merkit tulee olla vaih­det­tu vii­meis­tään 24.4.

Talven ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen alkaa tällä viikolla.
Talven ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen alkaa tällä viikolla.
Kuva: Reino Hämeenniemi

Talven ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen alkaa tällä viikolla.

Siirtyminen kesäkauden nopeusrajoituksiin tapahtuu asteittain, sillä kaikkialla Suomessa ajo-olosuhteet eivät ole samanlaiset.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa kesänopeuksiin siirrytään keskiviikosta 8.4. alkaen ja merkit tulee olla vaihdettu viimeistään 24.4. Tiekohtaiset nopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu. Tarvittaessa alennettuja rajoituksia jätetään voimaan sellaisissa tienkohdissa, joissa liikennemerkein varoitetaan huonokuntoisesta päällysteestä ja päällysteen kunto sitä edellyttää.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen aloitetaan Lapissa keskiviikkona 8.4.2020. Nopeusrajoitusmerkit vaihdetaan porrastetusti viikoilla 15 - 17 alkaen pääteistä. Poisto porrastetaan olosuhteiden mukaan niin, että kaikki merkit on vaihdettu viimeistään viikolla 17. Kesäajan nopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun niitä osoittavat merkit on vaihdettu.

Maantiellä 934 jää välillä Saarenkylä - Tapionkylä toistaiseksi voimaan noin 22 kilometrille nopeusrajoitus 80 km/h päällysteen huonon kunnon vuoksi. Tieosa päällystetään tämän kesän aikana, jonka jälkeen nopeusrajoitus nostetaan 100 km/h.

Lapin ELY-keskus muistuttaa autoilijoita kevään vaihtelevista keliolosuhteista ja liikenneturvallisuuden huomioimisesta. Keväällä saattaa esiintyä vielä lumi- ja räntäsateita, sekä tienpinnan jäätymistä, jolloin on erityisen tärkeää sovittaa ajonopeus vallitsevien keliolosuhteiden mukaan.

Nopeusrajoitusmuutokset toteutetaan viikoilla 14 - 17 seuraavasti:

-Viikolla 14 Uudenmaan, Kaakkois-Suomen, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten maanteillä.

-Viikosta 15 alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskusten maanteillä.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien maantieverkon talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen aloitetaan keskiviikkona 8.4 ja merkit tulee olla vaihdettu viimeistään 24.4.2020.

Varaudu kelien muutoksiin

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus korostaa kevään vaihtelevien keliolosuhteiden huomioon ottamista liikenteessä. Kevään aikana saattaa vielä esiintyä lumi- ja räntäsateita, jolloin ajonopeus tulee sovittaa vallitsevien olosuhteiden mukaiseksi. Yölämpötilat laskevat vielä usein pakkasen puolelle, jolloin edellispäivän sulamis- ja sadevedet voivat jäätää tienpinnat. Erityisesti yöllä ja aikaisin aamulla tienpinnat voivat olla yllättävän liukkaita.

Kevät tuo myös lisää liikkujia maanteille. Erityisesti pyöräilijät ja mopoilijat on syytä ottaa huomioon. Autoilijan velvollisuutena on jättää heille riittävä tila kohdattaessa tai ohitettaessa sekä välttää lian ja soran roiskuttamista. Keväällä olosuhteet tien reunassa voivat olla pitkään huonommat kuin itse ajoradalla.

Lisäksi kevään edetessä hirvieläimet alkavat liikkua aktiivisemmin. Jos havaitset hirven liikenteessä, niin hiljennä vauhtiasi ja valmistaudu tarvittaessa pysähtymään nopeasti. Hirvionnettomuuden riski on suurimmillaan juuri ennen auringonlaskua.