Juuri nyt: Ra­vin­to­la piste avataan uu­del­leen ensi lauan­tai­na

Joko luit: Isoja kaloja nousi ver­kos­ta Kuu­sa­mos­sa - lue tästä uusin ka­la­ki­sa­jut­tu

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

"Tämä on nau­ret­ta­vaa pel­lei­lyä ja ta­kin­kään­töä" – Val­tuus­ton kes­kus­te­lu Rui­jan­mut­kas­ta äityi vilk­kaas­ti, mutta laa­jen­nus hy­väk­syt­tiin yk­si­mie­li­ses­ti

Ruijanmutkan ryhmäkodin laajenus käynnistyy.
Ruijanmutkan ryhmäkodin laajenus käynnistyy.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon Ruijanmutkan ryhmäkodin laajennus hyväksyttiin valtuustossa maanantaina yksimielisesti. Asia oli jo toisen kerran valtuuston käsittelyssä ja siitä käytettiin useita puheenvuoroja.

Uuden käsittelyn taustalla oli hankkeen kokonaisvastuu-urakka, joka edellyttää määrärahaa ja mahdollinen ARA:n (Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus) avustus.

Tarkoituksena on hakea avustusta ARA:lta, mutta vaikkei rahaa sieltä tulisikaan, laajennus tehdään joka tapauksessa, kaupunginjohtaja Jouko Manninen sanoi.

Muun muassa keskustan Pertti Juutinen ja Jouni Mustonen muistuttivat, että laajennuksessa on kyse sellaisen ihmisryhmän tarpeista, joita ei voi jättää oman onnensa nojaan. Kyse on inhimillisyydestä ja muut kuin eurot ratkaisevat.

Perussuomalaisten Joukamo Kortesalmi puolestaan esitti, että odotettaisiin pari vuotta, jotta nähdään mitä palveluita maakunta päättää ylläpitää.

Keskustan Tiina Tiermaksen mielestä ennen rakentamista pitäisi olla selvillä rahoitus.

– Miksi jossain vaiheessa poistettiin ehtona ollut ARA:n avustus?

Vihreiden Pekka Virtanen (yhdyskuntatekniikan I varapuheenjohtaja) sanoi rakennuksen todetun niin tarpeelliseksi, että ehto poistettiin.

Keskustan Hemmo Heiskanen ja vihreiden Mika Flöjt uskoivat, että ARA:n avustusta voi saada, Heiskasen mukaan mahdollisuus on satoihin tuhansiin euroihin, jopa miljoonaan.

Kokoomuksen Tuula Mustonen sanoi, että ei voida odottaa Ruijanmukan huonon osan kanssa 2-3 vuotta.

– Jos tilat ovat huonot, maakunta ei ole niistä kiinnostunut.

Keskustan Jukka Kihlman ihmetteli laumaa, joka on aikoinaan tehnyt asiasta yksimielisen päätöksen niin lautakunnassa, hallituksessa kuin valtuustossa.

– On ollut virheellistä tietoa, ettei ARA:lta voisi saada avustusta. Ruijanmutka on ainoa yksikkö, josta tulee positiivista palautetta. Tämä on naurettavaa pelleilyä ja takinkääntöä, kun ensimmäinen päätös oli yksimielinen.

”Jos tilat ovat huonot, maakunta ei ole niistä kiinnostunut.

Valtuuston Ruijanmutka-päätös

Kokonaisvastuu-urakkamuotoisesta laajennuksesta tehdään varausvaiheen hakemus ARA:lle, jolloin saadaan päätös mahdollisesta avustuksesta ja korkotukilainasta.

Tämän vuoden talousarvion investointiosaan merkittyyn Ruijanmutkan ryhmäkodin laajennukseen varataan 1,5 miljoonaa euroa.

Ensi syksynä talousarvion laadinnan yhteydessä varataan riittävä määräraha investointiosaan ensi vuodelle hankkeen loppuun saattamiseksi.

Yhdyskuntatekniikan toimiala valmistelee tarveselvitystä ja hankepäätöstä, joka tulee lautakunnan hyväksyntään.

Konsultin valinta käynnistetään, kun valtuuston päätös on saanut lainvoiman.

Hankkeen määrittelyt hyväksytetään perusturva- ja yhdyskuntatekniikan lautakunnassa ennen kohteen kilpailuttamista.

Hankintapäätös tehdään yhdyskuntatekniikan lautakunnassa.