Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tänä jouluna ke­nen­kään ei tar­vit­se olla yksin – Yksin jou­luaan viet­tä­vien ta­pah­tu­ma en­sim­mäis­tä kertaa Kuu­sa­moss­sa: "Haaste on siinä, että miten ta­voi­tam­me jou­lu­aat­toaan yksin viet­tä­vät"

Vietätkö joulun itsekseen? Miksi et menisi Porkkapirtille?
Vietätkö joulun itsekseen? Miksi et menisi Porkkapirtille?
Kuva: Mikko Halvari

Jouluaatto on joulunpyhistä se kaikista vaikein olla yksin. Näin arveli kuusamolainen Elina Kemppainen viime syksynä, kun ehdotti eri tahoille yhteisvoimin rakennettavaa joulutapahtumaa, joka on suunnattu joulunsa yksin viettäville.

Viime vuonna ideaa ei ehditty toteuttaa, mutta tänä vuonna siitä tulee totta.

Muutaman tunnin mittainen tapahtuma järjestetään jouluaattona Kuusamossa Porkkapirtillä. Tapahtumassa on pientä ohjelmaa ja jouluruokailu.

– Tarkoituksena on järjestää tapahtuma, johon eri-ikäiset ihmiset voivat tulla mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Tapahtuma ei ole pelkästään vanhuksille, vaan sinne voi tulla jos vaikka kotona ei vietetä joulua tai jos kodin olosuhteet ovat sellaisia, että ei oikein ole mihin mennä, Kemppainen valottaa.

Koska tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa, on arvoitus uskaltautuvatko ihmiset mukaan.

– Tiedän, että saamme käytännön tapahtuman toteutettua. Haaste on siinä, että miten tavoitamme jouluaattoaan yksin viettävät, huomauttaa työryhmään kuuluva palveluohjauksen ja kuntoutuspalvelujen esimies Susanna Veteläinen.

– Palveluiden piiristä löydämme kyllä ihmisiä, mutta tarkoitus on löytää myös heitä, jotka eivät ole palveluiden piirissä, Veteläinen jatkaa.

Eri syistä yksin joulua viettäviä ihmisiä kuitenkin on. Tämä tieto taustanaan Elina Kemppainenkin laittoi viime syksynä eri toimijoille sähköpostia tapahtuman järjestämisestä.

– Jos tuntuu vaikealta viettää joulua yksin, niin halutessaan voi tulla ryhmään ja kokea siellä yhteisen joulun. Todellakin toivomme, että ihmiset rohkaistuvat tulemaan mukaan, toivoo niin ikään työryhmään kuuluva Kuusamon kaupungin hyvinvointikoordinaattori Pirkko Määttä.

Mukaan odotetaan noin 70 ihmistä.

– Ketään ei missään nimessä käännytetä pois, mutta tapahtumaan pitäisi ilmoittautua ennakkoon ruokailun ja järjestelyjen vuoksi.

Kello 13.00 alkavaan tapahtumaan tulee pientä ohjelmaa sekä jouluruokailu. Tilaisuus kestää kaksi tuntia.

Tapahtuma kytkeytyy 150 unelmaa -kampanjaan ja se on myös oiva tapa kenelle tahansa olla jakamassa joulumieltä.

– Viime vuonnahan meillä oli joulukukkakampanja. Nyt ei osteta kukkaa, vaan ruokalippu, joka maksaa seitsemän euroa. Sen voi ostaa järjestö, yritys tai yksittäinen ihminen, Pirkko Määttä valottaa.

Ruokalippuja voi ostaa Porkkapirtin ruokalasta. Tapahtumaan osallistuva voi myös ostaa lippunsa itse ennakkoon.

Apunsa voi antaa myös paikan päällä.

– Kuka tahansa voi tulla esiintymään, tekemään valmisteluita tai auttamaan vaikka kuljetuksissa, Määttä vinkkaa.

Tähän mennessä ruokalippuja on ostettu noin 30 ja vapaaehtoisia on ilmoittautunut noin puolenkymmentä.

– Ilmoittautumisia kerätään vielä. 19. päivä pidämme viimeisen palaverin ja suunnittelemme sitten tilaisuuden valmiiksi, kun tiedämme ohjelman, Määttä kertoo.

Tapahtuma korvaa viime ensimmäistä kertaa järjestetyn joulukukkakampanjan. Määttä ei osaa sanoa vielä, miten jatkossa toimitaan.

–Nyt kerätään kokemuksia. Katsotaan rohkaistuvatko ihmiset tulemaan tähän tapahtumaan. Olisivatko nämä kenties sitten vuorovuosin järjestettäviä?

Kemppaisen, Määtän ja Veteläisen lisäksi työryhmään kuuluvat Anu Lämsä ja Merja Pätsi.

Miten mukaan?

1. Osallistujana. Tapahtuma järjestetään jouluaattona Porkkapirtillä klo 13.00 -15.00. Osallistujalta ei vaadita muuta kuin ennakkoilmoittautuminen, jotta tarjottavat osataan mitoittaa oikein.

2. Lahjoittajana. Voit ostaa tapahtumaan jollekulle seitsemän euron arvoisen ruokalipun. Ajatus on samantyyppinen kuin viime vuoden joulukukkakampanjassa. Ruokalippuja voi ostaa Porkkapirtin ruokalasta.

3. Vapaaehtoisena. Tilaisuus tarvitsee valmistelijoita, pienimuotoisesta ohjelmasta vastaavia ja esimerkiksi kuljettajia.