Teh­tä­vä­nä pa­laut­taa Tai­val­kos­ki hui­pul­le – Entinen Viron maa­jouk­ku­val­men­ta­ja Lut­tu­nen hätiin: "Tai­val­kos­kel­la ollaan en­nak­ko­luu­lot­to­mia ja in­no­va­tii­vi­sia"

Ilkka Luttunen oli Viron A-ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja. Tuo pesti päättyi Etelä-Korean Pyeongchangin 2018 talviolympialaisiin, josta kuva on otettu.
Ilkka Luttunen oli Viron A-ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja. Tuo pesti päättyi Etelä-Korean Pyeongchangin 2018 talviolympialaisiin, josta kuva on otettu.

Taivalkosken Metsä-Veikot 85 ry teki maanantaina yhteistyösopimuksen hiihtovalmentaja Ilkka Luttusen kanssa.

Hänen tehtävänään on palauttaa Taivalkoski hiihtolajien huippukastiin, mitä koko Koillismaa on menneinä vuosikymmeninä edustanut.

Ilkka Luttunen on Kolarista kotoisin ja oltuaan 23 vuotta Suomen Tullin palveluksessa, hän vaihtoi valmennustehtäviin ja toimii nyt itsenäisenä yrittäjänä.

Takana on reilu kymmenen vuotta ammattivalmentajan uraa, josta seitsemän vuotta hän oli Muonion kunnan palveluksessa toimien hiihtolukion valmentajana.

– Viimeiset kaksi vuotta olin Viron A-ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja. Tuo pesti päättyi Etelä-Korean Pyeongchangin 2018 talviolympialaisiin. Vieläkin minulla on kolme virolaista henkilökohtaista valmennettavaa. He ovat Kalev Ermits, Regina Oja ja Kadri Lehtla.

Taivalkoskeen Luttunen tutustui jo vuonna 2013 ollessaan valmentajan roolissa nuorten maastohiihdon SM-kisoissa. Viime syksynä hän järjesti hiihtoleirejä Taivalvaaran maisemissa Vaara Sportissa. Tuolloin lähdettiin tosissaan miettimään, miten Taivalkoski voitaisiin palauttaa hiihtopitäjänä entiseen loistoonsa.

– Keskustelut yhteistyöstä lähtivät käyntiin Tuija Vinkan ja Jarmo Riskin kanssa. Ja nyt olen täällä Tynin Matin aisaparina.

Tavoitteet ovat Luttusen mukaan asetettu selviksi: maastohiihdon profiilin nostaminen, sponsoreiden ja yhteistyökumppanien hakeminen, kilpailutoiminnan ja leirityksen aktivointi, valmennuksen kehittäminen sekä loppuhuipennuksena vuonna 2020 Taivalkoskella järjestettävien Hopeasomman loppukilpailun kunniakas läpivienti.

Luttunen katselee surullisena suomalaisen maastohiihdon tilaa tällä hetkellä.

Seuroissa on vähemmän jäseniä kuin ennen, huippu-urheilutoiminta on muutaman harvan seuran varassa eikä tästä syystä uusia kilpailijoita tahdo löytyä.

– Harrastajien määrä on Suomessa tällä hetkellä kapea verrattuna moneen muuhun hiihtomaahan.

Ampumahiihtourheilussa asiat ovat Luttusen mukaan paremmin vaikka tällä hetkellä paistatellaankin lähinnä Kaisa Mäkäräisen varassa.

– Meillä on muutama kova ampumahiihtoseura ja lajin fanitus Euroopassa on kovaa. Se on niin ikään hyvä televisiolaji.

Luttunen haluaa siis palauttaa Koillismaan hiihtomaineen takaisin.

Hän on yllättynyt, miten hyvin pienen paikkakunnan hiihtoseuraa, Taivalkosken Metsä-Veikkoja, on hoidettu ja miten kunnianhimoiset tavoitteet se on toiminnalleen asettanut.

– Täällä todellakin halutaan panostaa asetettujen tavoitteiden toteutumiseen. Täällä ollaan ennakkoluulottomia ja innovatiivisia.