Lentopallo: Naisten lii­ga­kau­si alkaa – Joko Pölkky Kuusamo nos­te­lee kannua?

Viikon kysymys: Milloin pysyvä lumi sataa Koil­lis­maal­le?

Mainos: Tilaa tästä jat­ku­van ti­laa­jan etuna ys­tä­väl­le Koil­lis­sa­no­mat Digi alle puoleen hin­taan: 3 kk 14,90 €. Saat lahjan myös it­sel­le­si!

THL: Ast­ra­Ze­ne­can ro­kot­teen käyt­tä­mis­tä voidaan jatkaa 65 vuotta täyt­tä­neil­lä – "Mah­dol­li­set hait­ta­ta­pauk­set on sel­vi­tet­tä­vä hyvin huo­lel­li­ses­ti"

Kahdella Suomessa rokotteen jälkeen aivolaskimotukokseen sairastuneella ollut useita verisuonitukoksiin liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä.

THL päätti, että koronavirusrokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa yli 65-vuotiaille. Kuvituskuva.
THL päätti, että koronavirusrokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa yli 65-vuotiaille. Kuvituskuva.
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt, että AstraZenecan rokotteella tehtäviä koronavirusrokotuksia voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä maanantaista 29. maaliskuuta alkaen.

– 65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden mahdollista yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen parhaillaan selvitetään. Tämän ikäryhmän rokotuksia voidaan siis jatkaa normaalisti, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo tiedotteessa.

– Vakavan koronavirustaudin riski kasvaa iän myötä merkittävästi, ja koronarokotukset tarjoavat tehokasta suojaa sitä vastaan, Puumalainen korostaa.

THL:n nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR totesi jo tiistaina, että AstraZeneca-rokotteen käytön jatkaminen 65 vuotta täyttäneillä on lääketieteellisesti perusteltua. Alle 65-vuotiaille AstraZenecan koronarokotetta ei anneta toistaiseksi.

Tällä ikäryhmällä Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä.

– Selvitystyö siitä, onko syy-seuraussuhdetta rokotuksen ja harvinaisten tautitapausten välillä olemassa, jatkuu edelleen. Vaikka rokotusten jatkuminen on nykyisessä epidemiatilanteessa hyvin tärkeää, mahdolliset haittatapaukset on selvitettävä hyvin huolellisesti. Jos syy-seuraussuhde todetaan, etsimme myös mahdollisuuksia pienentää riskiä edelleen esimerkiksi kohdentamalla rokotuksia, THL:n ylilääkäri ja KRAR:n sihteeri Hanna Nohynek kertoo.

THL jatkaa selvitystyötä kotimaassa Fimean ja suomalaisten tutkijoiden kanssa ja kertoo selvitystyön etenemisestä pääsiäisviikon aikana.

Alle 65-vuotiaiden koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella jatketaan aikaisintaan pääsiäisen jälkeen. THL päätti keskeyttää AstraZenecan koronarokotteen käytön varotoimenpiteenä perjantaina 19. maaliskuuta.

Syynä keskeytykselle olivat kaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle ilmoitettua harvinaislaatuista aivolaskimotukostapausta. Näissä tapauksissa oireet olivat ilmaantuneet 4–10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Molemmilla Suomessa sairastuneilla todettiin useita verisuonitukoksiin liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä.

THL:n mukaan AstraZenecan rokotteen on saanut Suomessa yli 180 000 ihmistä ja koko maailmassa 47 miljoonaa ihmistä.