Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

THL: Koronan sai­ras­ta­neil­ta löytyy vas­ta-ai­nei­ta vielä vuosi tar­tun­nan jälkeen – vakavan taudin sai­ras­ta­neil­la enemmän vas­ta-ai­nei­ta

Valtaosalla koronavirustaudin sairastaneista löytyy vasta-aineita vielä yli vuoden kuluttua tartunnasta. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta tutkimuksesta.

THL:n tutkimuksessa selvitettiin, miten vasta-aineet säilyvät, kun tartunnan saamisesta oli kulunut puoli vuotta ja vuosi. Jopa 97 prosentilta löytyi koronaviruksen piikkiproteiinin tunnistavia IgG-vasta-aineita vuosi tartunnan jälkeen. Vasta-aineiden määrä oli kuitenkin noin kolmasosan matalampi mitä se oli puoli vuotta tartunnan saamisen jälkeen.

THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melinin mukaan vasta-ainetasojen tutkimisesta saatava tieto auttaa myös rokotteiden aikaansaaman suojan ja keston arvioimisessa.

Tutkimuksen osallistui henkilöitä, jotka olivat saaneet koronavirustartunnan keväällä 2020. Puolen vuoden kuluttua tartunnasta vasta-aineet tutkittiin 1292 henkilöltä ja 367 henkilöltä vuoden kuluttua. 15 prosentilla puolen vuoden jälkeen tutkitusta ja 13 prosentilla vuoden jälkeen tutkituista oli sairastanut koronavirustaudin vakavana ja sairaalahoitoa vaativana.

Vakavan koronavirustaudin sairastaneilla vasta-aineiden määrä oli huomattavasti korkeampi kuin lievän taudin sairastaneilla. Kaikilla vakavan taudin sairastaneilla oli neutraloivia vasta-aineita vuosi tartunnan jälkeen.

Tutkimuksen mukaan vasta-aineet toimivat Alfa-muunnosta vastaan hieman matalammalla teholla ja Beeta- ja Delta-muunnosta vastaan merkittävästi matalammin. Vasta-aineiden taso virusmuunnoksia vastaan oli heikentynyt etenkin lievän taudin sairastaneilla.

Virusmuunnokset ovat aiheuttaneet koronatartuntoja myös rokotetuille. Tartuntoja on todettu sekä yhden että kaksi rokoteannosta saaneilla.

THL:n mukaan rokotteet antavat kuitenkin hyvän suojan virusmuunnosten aiheuttamaa vakavaa tautimuotoa vastaan.