Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

THL: Kunnat voivat aloit­taa 12–15-vuo­tiai­den ko­ro­na­ro­ko­tuk­set ensi vii­kos­ta alkaen

Hallitus on muuttanut koronarokotuksia koskevaa asetusta siten, että rokotuksen voivat jatkossa saada kaikki 12 vuotta täyttäneet. Asetus tulee voimaan 9.8.

Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Arkistokuva.
Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Arkistokuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Kunnat voivat aloittaa kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset ensi viikolla, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteessa.

Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta 5.8. siten, että rokotuksen voivat Suomessa vastedes saada kaikki 12 vuotta täyttäneet.

Asetus tulee voimaan maanantaina 9.8. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Kunnat vastaavat koronarokotuksista ja päättävät, miten nuorten rokotukset järjestetään. Rokotuksia voidaan järjestää kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa muutakin väestöä rokotetaan.

– Kunnat tiedottavat, milloin kaikkien 12–15-vuotiaiden rokotukset alkavat ja mistä rokotuksen voi saada. Periaatteessa rokotukset voidaan aloittaa heti maanantaina, mutta käytännön järjestelyt voivat toki viedä kunnissa hetken, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner tiedotteessa.

12–15-vuotiaille voidaan tarjota Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Niillä molemmilla on ehdollinen myyntilupa tämän ikäisten rokottamiseen.

– Comirnatya saapuu maahan lähiviikkoina noin 200 000 annosta enemmän kuin aiemmin oli tiedossa. Saapuvista määristä riittää rokotteita hyvin sekä 12–15-vuotiaille että tätä vanhemmille. Odotettavissa on, että koko väestön rokotustahti pysyy edelleen hyvänä, Scherleitner kertoo.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Näin toimitaan myös muiden rokotteiden kohdalla, tiedotteessa kerrotaan.

Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus. Näissä tilanteissa suostumuksen pyytää rokotuksia järjestävä kunta.

Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

THL järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden lasten koronarokotuksista torstaina 12.8. kello 17.30–18.30. Verkossa pidettävässä tilaisuudessa THL:n asiantuntijat alustavat aiheesta ja vastaavat yleisön ennakkoon lähettämiin kysymyksiin.