Juuri nyt: Ruka on vuoden Bike Park – näin ta­pah­tui pyö­räi­ly­puis­ton nousu hau­ku­tus­ta voit­ta­jak­si

Minne mennä: PaKa:n jää­kiek­ko­kau­si alkaa – kaikkea tätä ja paljon muuta on tar­jol­la Koil­lis­maan ta­pah­tu­mis­sa

Pääkirjoitus: Mihin suun­taan laiva lopulta kään­tyy?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

THL päi­vit­ti lasten ko­ro­na­ro­ko­te­suo­si­tuk­sia – jopa puo­li­vuo­tiai­ta voi ro­kot­taa, mut­ta ­ro­ko­tuk­sis­sa pitää käyttää yk­si­löl­lis­tä arviota

Lasten koronarokottamisen pitää perustua tapauskohtaiseen harkintaan.
Lasten koronarokottamisen pitää perustua tapauskohtaiseen harkintaan.
Kuva: Jussi Leinonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotesuosituksia. Koronarokotteita ei suositella kaikille lapsille, vaan rokotteen taustalla on yksilöllinen harkinta.

THL:n mukaan kunnat voivat tarjota rokotusta kuusi kuukautta täyttäneille ja alle neljävuotiaille lapsille harkintaan perustuen. Lapset voivat hyötyä rokotesarjasta, jos heillä on jokin vakava koronataudille altistava perussairaus.

Sellaisia sairauksia ovat esimerkiksi vakavat sydän- ja keuhkosairaudet sekä tietyt neurologiset sairaudet. Lisäksi voimakkaasti immuunipuutteiset ovat korkeammassa riskissä sairastua koronan vakavaan tautimuotoon.

Alle 5-vuotiaiden koronarokotukset voivat kuitenkin alkaa vasta sitten, kun sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt asetusmuutoksen.

Myös vanhempien lasten rokotuksiin muutoksia

THL on aiemmin suositellut kahta rokoteannosta 5–11-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille sekä lapsille, joiden lähipiiriin kuuluu voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö. Myös muille 5–11-vuotiaille on suositeltu tarjottavan mahdollisuutta ottaa kaksi rokoteannosta.

Uuden linjauksen mukaan rokotteita suositellaan vain niille 5–11-vuotiaille, joilla on vakavalle koronataudille altistava perussairaus.

Ryhmille, joille rokotteita suositellaan, rokottamisen hyödyt ovat suuremmat kuin rokottamiseen mahdollisesti liittyvät haitat.

Muille 5–11-vuotiaille ei enää lääketieteellisin perustein suositella koronarokotuksia. Heidän rokotuksiaan ei tarvitse kuitenkaan heti keskeyttää. THL suosittelee, että etenkin jo aloitetut rokotussarjat voi täydentää loppuun saakka.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että terveille 5–11-vuotiaille vakavan koronataudin riski on hyvin pieni.

– Tähän vaikuttavat tällä hetkellä kiertävät varianttivirukset sekä aiempien koronavirustartuntojen sekä jo saatujen rokoteannosten tuoma suoja, Nohynek sanoo.

12–17-vuotiaiden koronasuositukset säilyvät ennallaan. THL suosittaa 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille kolmea koronarokoteannosta. Muille 12–17-vuotiaille suositellaan kahta koronarokoteannosta.

THL kertoo, että tämän vuoden toukokuussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella jo 73 prosentilla alle 18-vuotiaista oli koronavirustartunnasta kertovia vasta-aineita. Koska pandemia jatkuu yhä, vasta-aineita on todennäköisesti tätä suuremmalla joukolla.