Kolumni

Toimittajalta: Jokaisen lapsiperheen vakiovaruste: täikampa

-
Kuva: Mikko Halvari

Wilmaan kilahti jälleen kaikille koululaisten vanhemmille tuttu, ainakin kerran tai pari vuodessa ilmaantuva yhteinen viesti – koulussa on havaittu täi- ja kihomatotartuntoja.

Paras siis kaivaa täikammat esiin ja syynätä niin lasten kuin aikuistenkin hiukset mahdollisten tartuntojen hoitamiseksi.

Lapsiperheiden riesa, täit, on varma jokatalvinen syksyn ja talven merkki.

Pahimmat täiepidemiat ajoittuvat elo-lokakuulle ja tammi-helmikuulle.

Helposti päästä toiseen tarttuvat täit leviävät nopeasti kouluissa ja päiväkodeissa aiheuttaen pieniä epidemioita. Lasten mukana täit kulkeutuvat koteihin sekä harrastus- ja kyläilypaikkoihin.

Viestistä huolimatta mistään epidemiasta ei näillä näkymin kuitenkaan ole pelkoa – varsinkaan, jos täit hoidetaan pois heti kun ne havaitaan.

Päätäi ei ole vaarallinen, vaikka ajatuskin päässä elävistä öttiäisistä puistattaa.

Täi­kamman pi­täisi ol­la jo­kaisen lapsi­perheen vakio­va­ruste.

Täivaaran aikana hiuksien tarkastaminen suositellaan tehtäväksi vähintään kerran viikossa, jotta mahdollinen täitartunta huomataan mahdollisimman pian ja tartunta saadaan hoidettua ennen ongelman leviämistä. Jos täi­tä löy­tyy, pa­niikkiin ei ole ai­hetta.

Tartunnan voi saada kuka vain, vaikka edelleen virheellisesti täit liitetään huonoon hygieniaan.

Täit siirtyvät päästä toiseen ravinnon perässä. Ne ruokailevat imemällä verta päänahasta, eikä tartunnan saamisella ole mitään tekemistä puhtauden tai hiustenpesun kanssa.

Täit ei­vät ker­ro mi­tään ko­din tai kou­lun hygie­nia­ta­sosta, ne ei­vät ole vaaral­lisia ei­vätkä le­vitä tau­teja. Se on lähinnä huonoa tuuria, eikä sitä tarvitse nolostella.

Täistä on aikoinaan koettu olevan myös hyötyä. Päätäistä muistui mieleen Käylän ämmin eli terveyssisarena pitkään toimineen Ebba Annebergin vuosia sitten kertoma vanhan kansan kansanparannuskeino.

Ämmi oppi omalta isältään ja ämmiltään monet kansanparannuskeinot ja rohdot erilaisten vaivojen hoitamiseen.

Aikoinaan yleistä keltatautia hoidettiin syöttämällä lapsille täitä. Niitä syötettiin myös ämmille itselleen lapsena.

Täitä sekoitettiin voihin, jota sitten paksusti laitettiin rieskan päälle. Se oli sellainen uskomus, ämmi kertoi. Paraniko sillä keltatauti, siitä en ole varma. Niksejä kuitenkin vaivoihin riitti.

Täiltä voi suojautua pitämällä pipot ja kaulaliinat oman takin hihassa. Myös hiusharja, kampa, pompulat ja tyyny eli tavarat, jotka voivat olla kosketuksissa päähän, on hyvä pitää vain henkilökohtaisessa käytössä.

Kun huomaat täitartunnan, muista ilmoittaa siitä kouluun tai päiväkotiin. Se on nopein tapa katkaista tartuntakierre.