Toi­mit­ta­jal­ta: Katse tu­le­vai­suu­teen – koronan jäl­keen­kin on elämää

-
Kuva: Mikko Halvari

Vaikka koronavirusepidemia jyllää parhaillaan myös Suomessa, jossakin vaiheessa se kuitenkin menee ohi, ja elämän pitää jatkua.

Katse pitää ottaa rohkeasti jo tulevaisuuteen, ja koronan jälkeiseen aikaan. Voi olla, ettei kuitenkaan aivan heti kansakuntien elämä, ei Suomessa, eikä muuallakaan maailmassa palaa välttämättä samalle tasolle, mitä se oli ennen koronavirusepidemiaa?

Yksi hyvä esimerkki löytyy Posiolta, jossa kunta on lähtemässä mukaan hankkeeseen kehittämään maastopyöräilyä. Posiolle on jo suunnitteilla uusi noin 70 kilometriä pitkä maastopyöräilyreitti Korouomasta Akanlahden tukinsiirtolaitokselle.

Hankkeen takana on Lapin elinkeino,- liikenne -ja ympäristökeskus, joka pyytää kuntia mukaan hankkeeseen kehittämään maastopyöräilyä kuntiensa alueilla. Hankkeen tarkoitus on parantaa maaseutuympäristön viihtyvyyttä ja tukea matkailuympäristön kehittämistä.

Sopii siis Posion maisemiin tämä maastopyöräily, kuin nenä päähän. Posion kunnan elinkeinotoimi on valmistellut hanketta yhteistyössä toimintaympäristöpalvelun kanssa.

Todella ilolla tervehdin Posion mukaan lähtemistä. Olen varma, että matkailutuotteena maastopyöräily tulee olemaan tulevina vuosina Posion yksi kärkituote.

Itsekin monta kertaa tuon Korouoma-Lapiosalmi-Lauhkean -vaellusreitin kävelleenä uskallan väittää, että reittinä se on yksi Suomen kauneimpia.

Niin kuin Posion kunnan pyöräilyreittisuunnitelmassa todetaan, avattava pyöräilyreitti ei ole ainoastaan pyöräilijöitä varten, vaan samaa reittiä voi tietysti myös kävellä. Osalla reitistä voi ajaa läskipyörällä myös talvella. Reitin varrella on poikkeuksellisen kauniin luonnon lisäksi paikallishistoriaa korostavia kulttuurikohteita. Suunnittelun alla olevan 70 kilometrin pyöräilyreitin lisäksi osa Posion kunnan ylläpitämistä laduista päivitetään toimimaan kesäisin maastopyöräilyreitteinä.

Useissa Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa maastopyöräilystä on tullut yksi näiden paikkojen kärkituotteita, esimerkiksi Kuusamon Rukalla on jo vuosia satsattu maastopyöräilyyn.

Posio ei häviä luonnon kauneuden ja maaston näkökulmasta yhdellekään pohjoisen matkailukeskukselle. Päinvastoin, Posiolla on kunnan yli 3000 lammen ja järven näkökulmasta jopa parhaat mahdollisuudet tehdä lisääkin vesistöjen läheltä kulkevia pyöräilyreittejä.

Suomessa on jo useita maastopyöräilytapahtumia, jotka keräävät jopa lähes tuhat pyöräilijää yhteen. Yksi suurimmista lajin tapahtumista on Satakunnan maakunnassa, noin tunnin ajomatkan etäisyydellä Tampereelta ja Porista sijaitsevalla Jämillä. Tämän vuoden Jämin maastopyörätapahtuma on ohjelmassa 25. heinäkuuta. Vielä on epävarmaa, järjestetäänkö tapahtumaa, mikäli koronaepidemia pitkittyy yli kesän.

Siispä katse tulevaisuuteen, ja Posiollekin voitaisiin jo alkaa suunnittelemaan oma pyöräilytapahtuma.