Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Suomen mal­lis­sa ollaan oi­keal­la tiellä – Kou­lu­lais­ky­se­lys­sä esille nous­seis­sa har­ras­tuk­sis­sa on mukana myös lajeja, joissa hen­gäs­tyy ja tulee hiki

-
Kuva: Mikko Halvari

Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnittelemassa Suomen mallissa ollaan oikealla tiellä siinä, että voitaisiin löytää lopullinen malli, jossa lapsille ja nuorille voitaisiin tarjota liikuntaa yksi tunti jokaisena koulupäivänä.

Suomen mallin valmistelutyöryhmän viime kesän alussa antamassa esityksessään ministerille on tarkoituksena mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

Tällä samalla palstalla (KS 17.12. 2020 otsikolla: Move-mittauksen karua kertomaa) kirjoitin vuoden 2015 hallitusta johtamaan alkaneen silloisen pääministeri Juha Sipilän toteuttamatta jääneet lupaukset, että koululiikuntaa peruskouluissa lisättäisiin siten, että sitä olisi tunti päivässä.

Tähän Sipilän tavoitteeseen kannattaa kuitenkin pyrkiä askel askeleelta. Suomen mallissa ollaan hyvällä alulla; jostain on kehittämistoimet aloitettava.

Siitä varmastikin jokainen on samaa mieltä, että parasta ennaltaehkäisevää toimintaa nuorten fyysisen kunnon nostamiseksi ja säilyttämiseksi on liikunnan harrastamisen mahdollistaminen tavalla tai toisella. Hyvällä fyysisellä kunnolla on tutkimusten mukaan suora yhteys myös lasten ja nuorten hyvään henkiseen tilaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreen koululaiskyselyn (vastausaika 29.10.–11.12.2020) mukaan koululaisia kiinnostavat monet uudet harrastukset koulupäivän yhteydessä. Peräti 55 prosenttia haluaa aloittaa jonkun uuden harrastuksen.

Alakoululaisten toiveharrastuksia ovat: parkour (liikuntalaji, jossa pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti, nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen), kiipeily, ruuanlaitto, eläinkerho, kuvataide, lumilautailu/laskettelu ja jalkapallo.

Yläkoululaisten suosikit ovat kuntosali, lumilautailu/laskettelu, ruuanlaitto, keilailu, ampumaurheilu/jousiammunta, mopon korjaus ja biljardi.

Tytöillä ja pojilla on eri toiveharrastukset. Tyttöjen toiveena on ratsastus, ruuanlaitto, kuvataide, eläinkerho, tanssi, kiipeily ja agility. Pojilla kärjessä ovat parkour, pelisuunnittelu/koodaus, jalkapallo, mopon korjaus, BMX-pyöräily/maastopyöräily, metsästys ja lumilautailu/laskettelu.

Tytöillä on kiinnostusta kokeilla myös muun muassa elokuvakerhoa, kädentaitoja, muotipiirtämistä ja valokuvausta; pojat taas muun muassa historiakerhoa, arkkitehtuuria sekä media-, video- ja valotaidetta.

Koululaiskyselyssä esille nousseissa harrastuksissa on mukana myös lajeja, joissa hengästyy ja tulee hiki. Nimittäin vain fyysiset lajit kohottavat myös kuntoa.

Myös Posiolla tartuttiin tähän Suomen malliin. Posion peruskoulun harrastuskoordinaattori ja Posion Pyrinnön seurakehittäjä on näillä näkymin aloittamassa ensi vuoden alkupuolella määräaikaisessa toimessa. Posiolla noin viisi kuukautta kestävässä Suomen mallin pilottihankkeessa harrastuskoordinaattori on järjestämässä koululaiskyselyssä esiin tulleita harrastuksia koulupäivien jälkeen.