Kolumni

Toimittajalta: Xanadusta verkkopalveluun

-
Kuva: Mikko halvari

Tietyllä tavalla saan olla elämästäni aikakaudesta ylpeä. Maailmanhistorian tähän saakka suurimmat muutokset ovat tapahtuneet työaikanani. Toinen juttu kokonaan on se, ovatko ne siunaukseksi ihmiskunnalle ja elämälle maapallolla ylipäätään.

Yksi suurimmista muutoksista on internet. Alku netille luotiin oman nuoruuteni vauvanaskelissa. Tietotekniikan kehittäjä Theodor Nelson kehitti hyperteksin jo vuonna 1965, tosin hänellä ei ollut varmaan aavistustakaan sen hyödyntämisestä word wide webissä, joka syntyi vasta 1990. Hypertekstiä käyttämällä voidaan siirtyä tekstissä kappaleesta tai sivulta toiselle vapaasti.

Nelson hahmotteli jo myös 1960-luvulla universaalin kirjallisen materiaalin hallinnan: Xanadu-projektikin. Se oli hyperkirjasto, johon on tallennettu kaikki maailman tieto. Ei paljoa erehtynytkään.

WWW:n kehitti Tim Barnes-Lee yhdessä Robert Cailliaun kanssa 1990 työskennellessään CERNissä. Alkuperäinen tarkoitus oli tutkimustietokantojen tekeminen helppokäyttöisiksi. Ensimmäinen web-palvelin oli Stanfordin yliopistossa ja se piti sisällään noin 300 000 fysiikan tutkimusartikkelia. WWW:n levisi käyttöön, kun Marc Andreessenin kehittämä graafinen selain Mosaic julkaistiin vuonna 1993.

Motorolan Martin Cooperia pidetään ensimmäisen matkapuhelimen kehittäjänä. Niinpä 3. huhtikuuta 1973 Cooper soitti kilpailijalleen, Bell Labsin Joel S. Engelille kädessä pidettävällä matkapuhelimellaan, jota myöhemmin valmistettiin nimellä Motorola DynaTAC. Markkinoille puhelin tuli 1984.

Suomen ensimmäinen kannettava matkapuhelin oli Saloran SRP-24. Se julkaistiin vuonna 1974. Laite toimi autoradiopuhelin -verkossa, painoi viisi kiloa ja akku kesti noin työpäivän. Ensimmäinen matkapuhelinverkko avattiin Japanissa vuonna 1979. Pohjoismaissa avattiin NMT-verkko vuonna 1981.

Verkkokaupan kehittämistä varten Suomeen perustettiin 1996 Suomen elektroninen kaupankäynnin yhdistys. Vuonna 2017 verkkokaupan liikevaihto oli 10,4 miljardia euroa, 2018 liikevaihdon arvo oli arvioiden mukaan noin 12,2 miljardia. Kyselyiden mukaan miehet käyttävät verkkokaupassa kuukausittain noin 300 euroa ja naiset 240 euroa.

Viranomaisten kanssa käytävä sähköinen asiointi alkoi yleistyä Suomessa vuonna 2016.

Nyt näistä härpäkkeistä ei pääse erilleen ei sitten missään. Veikkaan, että moni nuoremmista ei voi käsittää aikakautta, jolloin kännykkää ei ollut ja puhelin oli johdon päässä.

Nopean teknologisen kehityksen ja käyttöönoton varjopuoli on se, että on ihmisiä, joilla mm. viranomaisten kanssa asointi tai laskujen hoitaminen käy hankalaksi koska edellytyksiä näiden laitteiden käyttämiseen ei ole.

Usko teknologian täydellisyyteen on niin voimakas, ettei palvelusta sen perinteisessä merkityksessä voi välttämättä enää puhua. Moni asia myös hoituisi ainakin asiakkaan kannalta nopeammin ja tehokkaammin edelleenkin ihan vain perinteisillä tavoilla.