Posion kunta hel­pot­taa ase­ma­kaa­va-alueen ra­ken­ta­mis­ta, kun­nan­joh­ta­ja näyttää mallia os­ta­mal­la tontin – "Tällä het­kel­lä kat­se­lem­me ta­lo­ku­via"

Viikon kysymys: Milloin pysyvä lumi sataa Koil­lis­maal­le?

Mainos: Tilaa tästä jat­ku­van ti­laa­jan etuna ys­tä­väl­le Koil­lis­sa­no­mat Digi alle puoleen hin­taan: 3 kk 14,90 €. Saat lahjan myös it­sel­le­si!

Tol­pan­nie­men koulun van­hem­pain­il­las­sa olleet ovat saat­ta­neet al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le – "Tar­tun­ta­ris­ki on pieni"

Kuusamo
Tolpanniemen koulun vanhempainillassa keskiviikkona olleet ovat mahdollisesti altistuneet koronavirukselle. Koululla on parhaillaan menossa kattoremontti.
Tolpanniemen koulun vanhempainillassa keskiviikkona olleet ovat mahdollisesti altistuneet koronavirukselle. Koululla on parhaillaan menossa kattoremontti.
Kuva: Jenny Halvari

Kuusamossa Tolpanniemen koulun ykkösluokkalaisten vanhempainillassa keskiviikkona 2.9. olleet ovat saattaneet altistua koronavirustartunnalle.

Koulunjohtaja Arto Heikkilä välitti sunnuntaina ykkösluokkalaisten vanhemmille Wilma-järjestelmän kautta tartuntatautilääkäri Marika Käkelän tiedotteen. Sen mukaan tartunnan lähteen lähikontakteihin ollaan suoraan yhteydessä terveydenhuollosta.

–Muiden tilaisuuteen osallistuneiden tartuntariski on pieni, mutta suosittelen kaikkia osallistuneita seuraamaan vointiaan tarkasti vanhempainiltaa seuraavan kahden viikon ajan, Käkelä kertoo tiedotteessa.

Vanhempainillassa oireettomana olleella henkilöllä todettiin tilaisuuden jälkeen koronavirustartunta.

Heikkilän mukaan vanhempainillassa on toimittu esimerkillisesti turvavälien osalta, joten tartuntariski on pieni.

–Koulunkäynti jatkuu koulussa normaalisti, toki olemme edelleen todella tarkkoja käsihygienian ja oikeaoppisen yksimisen ja aivastamisen suhteen. Ja on erityisen tärkeää edelleen muistaa, että lapsi voi tulla kouluun vain terveenä, Heikkilä kertoo tiedotteessa.

Tolpanniemen koulu sijaitsee kolmen kilometrin päässä Kuusamon keskustassa.
Tolpanniemen koulu sijaitsee kolmen kilometrin päässä Kuusamon keskustassa.
Kuva: Jenny Halvari

Hänen mukaansa tämä onkin toiminut koulussa hienosti.

Tilaisuudessa olleita kehotetaan ottamaan yhteyttä flunssapoliklinikkaan, jos heillä on koronavirusinfektion oireita. Niitä ovat muun muassa yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, nuha, lihaskivut, pahoinvointi, ripuli ja päänsärky.

Flunssapoliklinikan numero Kuusamossa on 040 860 0090.

Kuusamon linja on edelleen se, että kaupunki ei tiedota, jos kunnassa on alle viisi testein todettua koronavirustapausta. THL:n koronakartan mukaan yli viittä tapausta ei ole.

–Kyseessä on vaarallinen sairaus, mutta ainakaan tällä hetkellä ei Kuusamossa käsittääkseni ole epidemiaa, kaupunginjohtaja Jouko Manninen sanoo.

Kaupunki tiedotti torstaina siirtyvänsä etätöihin niiltä osin kuin se on mahdollista. Mannisen mukaan päätöksen taustalla on sekä taudin leviämisen estäminen että mahdollisten altistumisten vähentäminen.

–Asioiden hoitamisen kannalta karanteeniin määrättävät ovat haasteellisia. Jos jostain toiminnoista joutuu iso määrä karanteeniin, silloin (toiminta) halvaantuu. Miten voitaisiin rajata, että mahdollisimman vähän joutuu karanteeniin, siksi etätyöt ja kokouksien välttäminen on perusteltua, Manninen sanoo.

Altistuneiksi lasketaan esimerkiksi kokouksessa suljetussa tilassa sairastuneen kanssa yli 15 minuuttia olleet. Jos kyse on isosta tilasta, altistuneita ovat lähistöllä olleet. Altistuneiksi määritellään henkilöt, jotka ovat olleet kontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa 24 tuntia ennen oireiden alkua.

Mannisen mielestä Kuusamossa on edelleen syytä erityiseen varovaisuuteen koronaviruksen suhteen.

–Kyllä pitää välttää kokoontumisia ja jotka suinkin voi olla etätöissä, se on tarpeen. Riskiryhmäläisten kohtaamisten suhteen syytä olla hyvin pidättyväinen. Tauti ei ole kadonnut eikä rokotetta ole, meidän pitää tehdä kaikkemme, ettei se leviä, Manninen sanoo.

Juttua on muokattu 6.9.2020 klo 17.22: Korjattu muotoilua vanhempainillan ajankohdasta. Se pidettiin keskiviikkona 2.9.