Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Tulevan talven koi­ra­sa­fa­rit buu­kat­tu jo paikoin täyteen – yrit­tä­jä: ”Sata koiraa voisi heti tulla lisää”

Erä-Suden vetovastuuta melkein 20 vuotta kantaneilla Jukka Nordmanilla ja Mirja Pyysiäisellä on pitkän linjan kokemusta ja näkemystä matkailun suosion vaihtelusta Kuusamossa. Jos he ovat sitä mieltä, että täkäläisellä matkailulla menee nyt lujaa, se todennäköisesti pitää paikkaansa.

Hyvän tilannekuvan saa esimerkiksi siitä, että tulevan talven koiravaljakkosafareita on myyty jo nyt enemmän kuin ehkä koskaan. Itse asiassa Erä-Sudellakin, jossa sentään on tarhoissa peräti 200 koiraa, riittäisi töitä vielä huomattavasti useammalle koiralle.

– Sata koiraa voisi heti tulla lisää. Itse asiassa meillä on ensi talveksi niin paljon valmiina varauksia, että olemme jo hommanneet alihankkijan tekemään osan ajoista, Pyysiäinen kertoo.

– Tulossa on kaikkien aikojen talvi. Tuntuu, että nyt Kuusamoon rynnii ihmisiä joka suunnasta. Se kertoo paljon, että jopa taksit tuntuvat loppuvan, Nordman kommentoi.

Myös Kuusamon Käpälämäki -nimen alla koiravaljakkosafareita järjestävä Mari Anttila vahvistaa koirakyytien olevan nyt ennätyksellisen suosittuja. Käpälämäen asiakkaat tulevat suurimmaksi osaksi yhteistyöyritysten kautta, muun muassa lähialueella majoituspaketteja myyviltä yrityksiltä, jotka ennustivat tulevan talven kiireet jo viime keväänä.

– Toukokuussa alkoi sieltä päin tulla sellaista viestiä, että meidän ei tarvitse keksiä ensi talvelle muuta tekemistä kuin koirilla ajamista, Anttila naurahtaa.

Koiravaljakkosafareiden tapauksessa suureen kysyntään vastaaminen on hankalampaa kuin esimerkiksi moottorikelkkasafareiden kohdalla. Viimeksi mainittuja voi tarpeen tullen tilata vikkelästi lisää ja ne jaksavat mennä porskuttaa niin pitkään kuin polttoainetta riittää.

Hyvien rekikoirien kouluttaminen sen sijaan vie aikansa, minkä lisäksi koirien on saatava levätä ajosta säännöllisesti.

– Ne ovat koirat ja porot, jotka loppuvat ensimmäisenä, kun matkailun suosio kasvaa, Jukka Nordman vahvistaa.

”Tulossa on kaikkien aikojen talvi.