Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Tuore tut­ki­mus: Suo­ma­lais­ten maan­puo­lus­tus­tah­to kor­keal­la – nai­sis­ta yli kol­man­nes val­mii­ta tart­tu­maan asei­siin

Jopa kolmannes suomalaisista naisista olisi valmis aseelliseen maanpuolustukseen. Arkistokuva.
Jopa kolmannes suomalaisista naisista olisi valmis aseelliseen maanpuolustukseen. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Suomalaisista 85 prosenttia on valmiita avustamaan Suomen puolustusta parhaan kykynsä mukaan, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

73 prosenttia miehistä ja 36 prosenttia naisista on valmiita aseelliseen maanpuolustukseen. Se on Suomen tämänhetkistä reserviä suurempi määrä.

Vain kahdeksan prosenttia suomalaisista ei ole valmiita puolustuksessa auttamiseen.

EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen sanoo tiedotteessa, että erityisesti naisten valmius aseelliseen maanpuolustukseen on erittäin korkeaa, sillä vain harva naisista on suorittanut varusmiespalveluksen.

–  Ilmiötä voi selittää Ukrainan sota. Se on tuonut tiedotusvälineissä esiin sodan kauhujen lisäksi myös kuvat ja videot, joissa naiset ovat tarttuneet aseisiin maansa puolustamiseksi, Metelinen sanoo.

Hänen mukaansa reserviläisjärjestöihin on tulvinut tämän vuoden aikana poikkeuksellisen paljon jäsenhakemuksia myös naisilta.

Sotilaallista hyökkäystä pitää nyt uhkana 43 prosenttia suomalaisista. Se on 36 prosenttiyksikköä suurempi luku kuin kaksi vuotta sitten. Hybridivaikuttamista pitää uhkana 75 ja kyberiskuja 70 prosenttia suomalaisista.

Suomalaisten suurin huolenaihe on laaja talouskriisi maailmalla. Vain kolmannes on huolissaan oman työnsä ja toimeentulonsa menettämisestä.

EVA selvitti suomalaisten suhtautumista turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Kyselyyn vastasi reilut 2 000 henkilöä 4.–15. maaliskuuta.

Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internetpaneelissa.