Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Unto Pet­re­lius in­nos­taa omalla esi­mer­kil­lään hyvien har­ras­tuk­sien pariin - ”So­pii­ko toi­mit­ta­jal­le, että lau­le­taan yhessä ka­rao­kea”?

Rannalla harmaaja mökki, lahonneet hirret sen, ruuduitta ikkuna katsoo piha on ruohikkoinen, Unto Petrelius laulaa Erämaajärven mökki -kappaletta. Unto Petrelius laulaa kotonaan karaokea. Hänen pojat hankkivat viime kesänä karaokelaitteet, ja siitä lähtien ne ovatkin olleet ahkerassa käytössä.
Rannalla harmaaja mökki, lahonneet hirret sen, ruuduitta ikkuna katsoo piha on ruohikkoinen, Unto Petrelius laulaa Erämaajärven mökki -kappaletta.
Rannalla harmaaja mökki, lahonneet hirret sen, ruuduitta ikkuna katsoo piha on ruohikkoinen, Unto Petrelius laulaa Erämaajärven mökki -kappaletta.
Kuva: Erkki Ahola

Sopiiko toimittajalle, että lauletaan yhessä karaokea? Joo, toki sopii. Mutta, laula sinä ensiksi yksinään, niin minä otan valokuvia juttuuni, vastaan Unto Petreliukselle, pian 80 vuotta täyttävälle pirteälle ikäihmiselle.

–No, minäpä laulan vaikka Kotkan poikii ilman siipii -laulun. "Rannalla istuimme haitari soi. Aalto löi liplattaen. Mistä mä haaveilin muistaa en voi. Olin vain onnellinen", Unto aloitti.

 

– No niin, nyt vetaistaan yhessä, vaikkapa Kotiseutu Pohjolassa. ”On kotiseutu mulla tuolla, peräpohjolassa siellä saanut olen tuntea talven tuiskutuulen sekä kesän lämpöisen. Niin monet kerrat unelmissa, olen vielä kotitanhuvilla missä lapsena aina aikaa vietin, toisten kanssa leikkien...”

– Hyvinhän se meillä sujui yhessä, kiitos kovasti, Unto toteaa.

– Joo, hyvin meni, kiitos vain, vastaan Untolle.

– Sinulla on muuten hyvä lauluääni ihan oikeasti. Paljonko sinulla on ollut laulu koulussa, kysyn.

– Minullahan oli kymppi laulu koulussa, Unto vastaa.

– No, ilmankos laulu sujuukin todella hyvin.

– Erämaajärven mökki -kappale on minun bravuuri, lauletaanpa se, Unto innostaa lisää yhteislauluun. ”Rannalla harmaaja mökki, lahonneet hirret sen, ruuduitta ikkuna katsoo piha on ruohikkoinen. Kaislikkoon vene on jäänyt, viikate myös ruostumaan, pihapuun oksissa soittaa tuuli vain kaipuutaan...”

 

Oletko laulanut koskaan kuorossa?

– En ole laulanut. Ainoastaan omaksi ilokseni olen lauleskellut vaikkapa autoani ajaessa. Nyt olen innostunut laulamaan karaokea. Pojat hankkivat minulle viime kesänä karaokelaitteet.

Unto Petrelius haluaa omalla esimerkillään innostaa myös muita ikäihmisiä hyvien harrastuksien pariin.

Petrelius osallistuu yhdessä Coronarian Posion terveyskeskuksen kotihoidon vastaavan Hilkka Määtän kanssa Helsingissä 21. marraskuuta järjestettävään Terveellinen ikääntyminen -tapahtumaan, jossa Unto Petreliukselle on varattu puheenvuoro kertoa omista terveellisistä elämäntavoistaan muillekin ohjeiksi.

– Viime tammikuussa lähdin Pyrinnölle katsomaan, että mitä siellä eläkeläisten porukassa touhutaan. Kun pääsin salin ovelle, niin sieltä ryhmästä huudettiin, että Unto, tuuhan tänne. Se oli sitten saman tien menoa, ja liityin Hymyhuulet -ryhmään.

– Hymyhuulet -ryhmää vetää Eläkeliiton Posion yhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Mäkelä. Meitä on parikymmentä henkeä. Samanhenkisessä ryhmässä on kyllä mahtava olla mukana. Me kokoonnutaan joka viikko torstaisin.

– Hymyhuulten lisäksi käyn myös karaoke-kerhossa. Pirkko (Mäkelä) vetää myös sitä kerhoa, kokoonnumme joka toinen perjantai.

 

Posion Kaakkuritiellä, omakotitalossaan asuva Unto Petrelius harrastaa liikuntaa lähes joka päivä. Liikunta pitääkin miehen pirteänä ja fyysisesti hyvässä kunnossa. Hän tekee itse kaikki kotityöt siivoamisesta ja lumitöistä lähtien.

– Herään jo kello kolmen ja neljän välillä. Unta ei riitä pitempään kun menen nukkumaan illalla jo aikaisin.

– Herättyäni lähden lenkille. Teen tunnin sauvakävelylenkin. Sen jälkeen menen uudelleen nukkumaan. Parin-kolmen tunnin nukkumiseni jälkeen keitän puuron ja nautin aamiaisen.

Urheilu on ollut Untolla aina sydäntä lähellä. Hän on toiminut myös esimerkkinä lapsilleen harrastamalla itse liikuntaa. Perheen kolme poikaa Ari, Arto ja Arsi harrastivat aikoinaan myös kilpaurheilua. Olohuoneessa yhden seinän kattava kirjahylly on täynnä palkintoja.

Unton puoliso Terttu kuoli kolme vuotta sitten.

– Olimme naimisissa 52 vuotta. Käyn melkein joka päivä Tertun haudalla.

 

Hyväniemellä Posiolla syntynyt Unto Petrelius teki työuransa Vesivaltion palveluksessa, jossa hän toimi 37 vuotta tiehöylän ja kuorma-auton kuljettajana. Sitä ennen hän oli Koillis-Sähkön palveluksessa pystyttäen pylväitä.

Yksin asuva Unto Petrelius kokee asumisensa turvalliseksi, kun hänen kotiin asennettiin digitaalinen turvapalvelujärjestelmä.

– Ei tämä ole elämääni mitenkään muuttanut, vaikka minun liikkumisesta, nukkumisestani ja ruokailurytmistä välittyykin tieto kotisairaanhoidon lisäksi myös eri puolilla Suomea asuville kolmelle pojalleni heidän tietokoneilleen ja älykännyköihinsä. Liikesensorit välittävät tietoa, ja sovelluksen kautta hoitajat voivat seurata Petreliuksen elämänrytmiä.

Diabetestä sairastava Unto Petrelius sanoo sairautensa pysyvän lääkehoidolla hyvin hallinnassa.

– Liikuntaa on diabetespotilaan harrastettava, hän toteaa.

 

Unto Petrelius ei juhli syntymäpäiväänsä.