Juuri nyt: Ra­vin­to­la piste avataan uu­del­leen ensi lauan­tai­na

Joko luit: Isoja kaloja nousi ver­kos­ta Kuu­sa­mos­sa - lue tästä uusin ka­la­ki­sa­jut­tu

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

"Vähän niin kuin nyrk­kei­ly­ke­häs­sä, iskuja sataa joka suun­nal­ta", kou­lu­verk­ko­kes­kus­te­lu nyt val­tuus­tos­sa – Vihreät esit­ti­vät Nilon ala­kou­lun op­pi­lai­den siir­tä­mis­tä muihin kou­lu­hin

Kuusamon valtuusto keskustelee kouluverkkosuunnitelmasta.
Kuusamon valtuusto keskustelee kouluverkkosuunnitelmasta.

Vihreiden ryhmä nosti esiin kysymyksen Nilon uuden koulun hinta-arviosta. Useat ryhmän jäsenet vaativat lakkautettavaksi ehdotettujen koulujen osalta kuntalaisten tarkempaa kuulemista ja pienkoulujen säilytysmahdollisuuksien selvittämistä tarkemmin.­– Esitän, että suunnitelma palautetaan valmisteltavaksi. Budjettikirjassa Nilon alakoulu on nyt 18 miljoonaa, jota ei välttämättä tarvitse käyttää, kun tarkastellaan keskustan tuntumassa käytettävissä olevia neljää alakoulua, Mika Flöjt (vihr) summasi vihreiden kannattaman esityksen.

Valtuusto torppasi valmisteluun palauttamisen äänestyksessä, jota ainoastaan vihreät ja perussuomalainen kannattivat.

Sitten Flöjt esitti Nilon alakoulun oppilaiden siirtämistä lähikouluihin kolmeksi vuodeksi, koska 80 prosenttia henkilökunnasta oli raportoinut sisäilmaongelmasta.­– Esimerkiksi yksin Torangin alakoulussa on ollut 300 oppilasta, sinne mahtuu vielä 150 nykyisten 150:nen lisäksi.Flöjtin esityksestä sulkea Nilon alakoulu äänestettiin keskustelun jälkeen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hänninen (kesk) käytti puheenvuoron, jossa ihmetteli samojen tahojen nyt vaativan hidastelua, jotka aiemmin olivat vaatineet nopeita toimia.– Vaadittiin nopeita toimia koulun rakentamiseksi, mutta sitten nostettiin iso haloo. Myös kouluverkkoselvitystä nämä samat tahot ovat palauttamassa ja nyt tätä pitäisi alkaa vatvomaan. Minusta meidän pitää toimia nyt määrätietoisesti, sanoi Hänninen.

Kokoomuksen esitys oli muuten kouluverkkosuunnitelman mukainen, mutta sen mukaan tulisi myös Törmäsen koulu lakkauttaa jo ensi kesänä.

– Minun mielestäni me olemme kokoomuksen valtuustoryhmässä saaneet tarpeeksi tietoa. Joskus on toimitettava rasakasti, jopa niin, että noudatetaan suunnitelmaa sen alkuperäisessä laajuudessa. Perusteena se, että Törmäsen koulun oppilasmäärä on ollut pitkään alle 20, Hannu Ervasti (kok) tiivisti kokoomuksen ryhmän kannattaman esityksen.

Vastaesityksiä raukeni myös kannattamattomina.Ensin äänestettiin asiassa Flöjtin ja Ervastin esityksen välillä. Näistä Ervastin esitys kaatoi Flöjtin esityksen äänin 33-8. Kuusi valtuutettua äänesti tyhjää.Siten äänestettiin kouluverkkosuunnitelmaa vastaan Ervastin muutosesitystä. Tämä äänestys päättyi lukemiin: 27 kouluverkkosuunnitelma, 4 kokoomuksen esittämä Törmäsen koulun nopeampi lakkautus. Kuusi valtuutettua äänesti tyhjää.

Kouluverkkokeskustelu polveili väliin kiivaana, mutta esitystä ei muutettu. Suunnitelmassa rakennetaan uusi alakoulu Nilolle ja lakkautetaan viisi kyläkoulua. Lisäksi suunnitelmaan on kirjattu, että koulujen lakkauksista päätetään vielä erikseen valtuustossa.Kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja Marjo Tornberg (kesk) muistutti kesken keskustelun, että keskustan valtuustoryhmä on kouluverkkoesityksen takana. Muutamat valtuutetut nostivat yksittäisiä lakkautettavaksi suunniteltuja kyläkouluja esiin.

Kouluverkkosuunnitelma muuttui jo viime viikolla siltä osin, että Törmäsen koulu sai lisäaikaa ensi syksyn lopettamisesta aina siihen saakka kunnes Nilon uusi alakoulu valmistuu. Vuokko Käsmä (vihr) toivoi, että kouluverkkosuunnitelmassa olisi esitetty esimerkiksi kaksi tai kolme vaihtoehtoa.Keskustelua kommentoi myös Matti Ervasti (kok)– Tämähän on vähän niin kuin nyrkkeilykehässä, iskuja sataa joka suunnalta. Mehän ollaan täällä siksi, että ihan jokaisen kuntalaisen ei tarvitsisi olla täällä päätöstä tekemässä.

Juttua on muokattu kello 16.45. Jälkimmäistä äänestystä kouluverkkosuunnitelman kahdesta vastaesityksestä (Flöjt ja Ervasti) ei suoritettu kuntalain määräämässä järjestyksessä, koska kuntalaki ei määrää järjestystä vaan se tehtiin kuten kuntalaki edellyttää, puheenjohtajan päätettyä äänestystavan ja äänestysjärjestyksen. Juttua on korjattu tältä osin.