Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Toimittajalta: Suomen kou­lu­tus­jär­jes­tel­mä tarjoaa mah­dol­li­suu­den lot­to­voit­toon

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Vä­hin­tään 15 rekkaa kul­jet­taa kai­ra­sy­dä­miä Po­siol­le - kai­vos­yh­tiö vuok­ra­si ovi­fir­man tyh­jäk­si jääneet tilat ja siirtää toi­min­tan­sa sinne

Viiden vuoden määräaikainen vuokrasopimus jatkuu kyseisen ajan jälkeen toistaiseksi voimassaolevana.

Posio
Kuvassa Latitude 66 Cobalt Oy:n Pohjois-Suomen aluepäällikkö Niilo Kallunki (oik.), viestinnästä vastaava Jussi Lähde ja hallintopäällikkö Hannamari Pietilä.
Kuvassa Latitude 66 Cobalt Oy:n Pohjois-Suomen aluepäällikkö Niilo Kallunki (oik.), viestinnästä vastaava Jussi Lähde ja hallintopäällikkö Hannamari Pietilä.
Kuva: Erkki Ahola

Kainuun, Koillismaan ja Lapin akkumineraalivaroja tutkiva ja Posiolle kobolttikaivoksia kehittävä Latitude 66 Cobalt Oy on vuokrannut Posion kunnalta 1 800 neliötä halli- ja toimistotiloja sekä piha-alueita entisestä Mattioven eli Soukkavaaran teollisuuskiinteistöstä.

– Tiloissa tullaan käsittelemään, analysoimaan ja varastoimaan geologiseen tutkimukseen liittyviä kairasydämiä, kertoo viestinnästä vastaava Jussi Lähde.

Yhtiö suunnitteli aiemmin useiden tuhansien neliöiden kairasydänvarastojen rakennuttamista Pohjois-Kuusamoon Käylän kylän läheisyyteen. Kuusamon kaupungin maanvuokrapäätöksestä tehdyt valitukset ovat aiheuttaneet tilanteen, jossa tilat kairasydänten varastointia varten oli löydettävä toisaalta eli kaivosyhtiö päätyi Posiolla tyhjillään olevaan kiinteistöön.

Hänen mukaansa valtaosa yhtiön omistamista kairasydämistä on tällä hetkellä varastoituna Outokummussa.

– Geologisen tutkimustyön kannalta on erinomaista, että saamme aineiston tiloihin, joissa geologit voivat verrata uusia kairasydämiä eri alueilta aiemmin kairattuun materiaaliin, Lähde kertoo.

” Geologisen tutkimustyön kannalta on erinomaista, että saamme aineiston tiloihin, joissa geologit voivat verrata uusia kairasydämiä eri alueilta aiemmin kairattuun materiaaliin.”
Jussi Lähde Latitude 66 viestinnästä vastaava

Toiminta Soukkavaaran teollisuuskiinteistössä alkaa välittömästi. Muualla varastoituna olevat kairasydämet siirretään Posiolle kevään 2020 aikana. Siirto vaatii vähintään viidentoista täysperävaunullisen rekan kuorman.

Lähteen mukaan Käylän valituksilla ei ole minkäänlaista vaikutusta malminetsintään tai kaivostoiminnan suunnitteluun alueella. Valitusten ainoa vaikutus näkyy siinä, että geologiaan ja malminetsintään liittyvät työpaikat syntyvät Kuusamon sijasta Posiolle.

Yhtiön viestinnästä vastaavan Lähteen mukaan yhtiö on edelleen kiinnostunut vuokraamaan Kuusamon kaupungilta entisen Kurtin sahan viereisen tontin. Yhtiö omistaa kyseisellä tontilla sijaitsevan rakennuksen.

– Olemme omistaneet kyseisen rakennuksen puolitoista vuotta, eikä vieläkään ole tiedossa, milloin pääsemme hyödyntämään sitä. Olemme teettäneet vuonna 2018 tontille merkittäviä työturvallisuuteen liittyviä rakennustöitä, esimerkiksi laajan betonoidun pihan, Lähde kertoo.

Akkujen kehityksessä koboltti on avainroolissa. Luonnosta ei ole koskaan löytynyt puhdasta kobolttia, vaan se esiintyy monimetallimalmeissa yhdessä erityisesti nikkelin ja kuparin kanssa. Suurin osa saadaan nikkelin sivutuotteena.

– Koillismaalla koboltti esiintyy pääasiassa koboltiittina eli kobolttihohteena. Kobolttihohde on sulfidiyhdiste joka sisältää rikkiä. Koboltin yhteydessä esiintyy joskus myös arseenia, rautaa ja nikkeliä Lähde vahvistaa.

Fakta

Kairasydämet

Kairasdämet ovat kallioperästä kairauslaitteistolla kairattuja kiinteitä kivinäytteitä, joita on otettu malminetsinnän, kalliorakentamisen ja muun kallio-perätutkimuksen tarpeisiin.

Yhtiö aloittaa Soukkavaaran teollisuuskiinteistössä käsittelemään, analysoimaan ja varastoimaan geologiseen tutkimukseen liittyviä kairasydämiä.

Kairasydämet ovat olleet tähän saakka varastoituna Outokumpuun.

Siirto vaatii vähintään viidentoista täysperävaunullisen rekan kuorman.