Val­ta­osa ro­kot­taa lap­sen­sa, mutta empii net­ti­tie­to pääs­sään aiempaa enem­män: ”Ky­syt­täi­si meiltä ro­kot­ta­mi­sen alan am­mat­ti­lai­sil­ta eikä vau­va.fi-si­vus­tol­ta”

Rokottaminen puhuttaa nykyisin enemmän kuin aiemmin.
Rokottaminen puhuttaa nykyisin enemmän kuin aiemmin.
Kuva: Aku Kallunki

Vuoden ja kolmen kuukauden ikäiselle Joel Korhoselle touhu ei ole mielekästä. Äiti Päivi Korhonen kuitenkin tietää, hyöty on pientä jäykkäkouristusrokotteen pistosta suurempi.

– Olen aina ajatellut, että kun on tällainen ohjelma, niin ei sitä ole turhan takia tehty, Päivi Korhonen huomauttaa.

– Jos siitä jättäytyy pois, pienenee rokotuskattavuus ja jokin tauti voi nousta uudelleen pinnalle, Korhonen jatkaa.

Korhonen kuuluu Pohjois-Pohjanmaalla siihen valtaosaan, 93,7 prosenttiin, joka rokottaa lapsensa vapaaehtoisen kansallisen rokotusohjelman mukaisesti.

– Empimistä on, ja keskusteluun varataan aina aikaa. Me toivoisimme, että tuotaisi esiin tiedon lähde, että voitaisi keskustella asiasta ja puntaroida yhdessä, kertoo Kuusamossa neuvolassa työskentelevä Heidi Moilanen.

Moilanen huomauttaa, että koska rokotusohjelma kuitenkin on vapaaehtoinen, ei kenenkään päätä aleta kääntää, vaan asiasta keskustellaan.

– Annetaan mahdollisimman paljon oikeaa tietoa. Toivotaan, että kysytään meiltä, jotka olemme rokottamisen alan ammattilaisia eikä vauva.fi- tai suomi24 -sivustoilta tai Facebookin äiti-ryhmistä, Moilanen painottaa huomauttaen, että esimerkiksi THL:n nettisivustolta löytyy ajantasaista tietoa.

– Neuvolan väki on kuitenkin koulutettu asiaan. Ei meitä ole aivopesty. Me olemme ihan faktatiedon varassa, hän jatkaa.

Vaikka kyseenalaistamista on, on Moilasen mukaan rokotevastaisuutta edelleen aika vähän.

– Ihmiset ymmärtävät sen, että kun minä suojaan itseni tai perheeni rokotteella, niin samalla suojaan muitakin. Meidän pitää muistaa se, että me olemme vastuussa myös muusta yhteisöstä, emme pelkästään omasta navasta.

Kun rokotuskattavuus pysyy tietyllä tasolla, suojaa se kaikkia ihmisiä. Niitäkin, jotka ovat hetkellisesti ilman rokotesuojaa.

– Ihmiselle voi olla tehty vaikkapa kantasolusiirtoja ja hänelle rakennetaan myöhemmin rokotesuojaa. Kun ympärillä olevat ihmiset on hyvin rokotettu, on hänkin tietyn suojan alla siihen asti, että hänet voidaan taas rokottaa.

Jos tekee päätöksen, että ei rokota lapsiaan, pitää ymmärtää päätöstä seuraavat riskit.

– Eihän voi tietää, että missä lapsi on vaikka 10 vuoden päästä. Nytkin on nähty uutisia tuhkarokosta, joka liehuu Euroopassa. Silti kyllä matkustellaan, vaikka ei rokotettaisikaan.

Luonnonmukaiset hoitokeinot ovat kovasti pinnalla, ja Moilanen huomauttaa, että eri lääketieteen keinot eivät sulje toisiaan pois.

– Useinkaan ei löydetä kultaista keskitietä. Voi toimia luonnonmukaisen lääketieteen keinoin, voi toimia peruslääketieteen keinoin, eikä se sulje pois rokotuksia.

Ihmisiä yleensä askarruttaa rokotusta ottaessa on se, pystyykö hän toimimaan normaalisti pistämisen jälkeen. Hiihtämään? Uimaan?

– Sanon aina, että se tuntuu siltä kuin olisit yhdellä kädellä nostanut punttia. Pienillä lapsilla se voi nostaa lämmön. Se ei ole sairautta, vaan vasta-aineen muodostuminen nostaa lämmön. Se menee ohi ja sitä voi lääkitä, Moilanen kertoo.

Hän huomauttaa, että varsinaiset allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia. Ja sellaisen voi saada mistä tahansa lääkeaineesta.

– Ihmiset syövät kyllä aika huoletta buranaa ja panadolia tai laittavat ihollensa mitä tahansa rasvaa eikä se huoleta. Ei rokote ole sen vaarallisempaa.

Jos rokoteasiat askarruttavat, niistä saa tietoa esimerkiksi tänään maanantaina, kun neuvolassa on avoimet ovet 9.00 - 11.30.

– Silloin saa kysyä vaikka rokotussuojaa ja tarvittaessa me rokotammekin, Moilanen kertoo.

Neuvolassa toimii joka päivä, syksystä alkaen myös perjantaisin, ajanvarauksella toimiva vastaanotto rokottamista varten. Vastaanotolla laitetaan ilmaiset kansallisen rokotusohjelman rokotteet ja reseptillä saatavat matkailijoiden rokotteet.

– Niistä kannatta huolehtia hyvissä ajoin. Esimerkiksi pakettimatkat varataan puolta vuotta aiemmin ja silloin pitää huolehtia myös rokotteet kuntoon, koska aina ei ehdi esimerkiksi kuukautta aiemmin.

– Rokotuksen teho tarvitsee yleensä kaksi viikkoa ollakseen voimissaan ja esimerkiksi hepatiittirokotteita pitäisi ehtiä mielellään ottaa kolmen sarjasta kaksi ennen matkaa.

”Neuvolan väki on kuitenkin koulutettu asiaan. Ei meitä ole aivopesty. Me olemme ihan faktatiedon varassa, hän jatkaa.