Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kolumni

Valtio ajaa alas pal­ve­lui­taan – nyt mak­si­moi­daan Postin voit­to­ja maa­seu­dun kus­tan­nuk­sel­la

-

”Miksi lehti ei tullut tämän päivän postissa, olen maksanut sen” -puhelinsoittoja sateli minulle Koillissanomien Posion toimitukseen viime viikolla useampana päivänä sivukylillä asuvilta ihmisiltä, jotka soittivat minulle tuohtuneita, kun eivät olleet saaneet päivän Koillissanomia.

Ensinnäkin omasta puolestani pahoittelen, että Posion sivukylillä asuvat ihmiset ovat joutuneet koko alkuvuoden kärsimään siitä, että heille päivän lehti on mennyt vuorokauden myöhässä. Samalla kuitenkin totean, ettei se ole johtunut lehdestämme, vaan lehteä sivukylille jakavasta Posti -nimisestä yhtiöstä, jolta lehtemme ostaa jakelupalvelun.

Valitettavasti valtio ajaa edelleen palveluitaan alas maaseudulla: nyt maksimoidaan Postin voittoja maaseudun kustannuksella! Posiolta ja monesta muusta pienestä kunnasta Posti lakkautti lajittelun, ja siirsi esimerkiksi Posiolta lopetetun lajittelun Rovaniemelle isoon lajittelukeskukseen. Tässä on nyt tulos; koko alkuvuoden lehden tulo Posiolle on on ollut myöhässä!

Postinjakeluun liittyen taas Posti ei kunnioita asiakkaitaan, eli maaseudulla asuvia ihmisiä. Ikävä tulee entistä kunnon Postilaitosta, jolloin posti jaettiin täsmällisesti tiettynä kellonaikana jo viimeistään puoleen päivään mennessä. Nyt jakeluajat ovat kadonneet. Lehti ja muu posti sivukylille ja taajamiinkin saattaa tulla päivällä tai vasta illalla?

Mielestäni muutos on asettanut kansalaiset epätasa-arvoiseen asemaan.

Pitää muistaa, että Suomessa on paljon ikääntyviä ihmisiä, jotka ovat perinteisen postin varassa. Kaikilla ei ole samalla tavalla sähköisiä välineitä, internetiä, sähköpostia tai älypuhelimia. Jos tilattu paperilehti ei tule kyseisenä päivänä, sähköisten välineiden ulkopuolella olevia asukkaita ei paljon auta se, että sanomalehti avataan sille päivälle näkymään sähköisessä muodossa internetissä.

Postin toiminnassa näkyy mielestäni pelottava kehityskulku. Voidaan kysyä, mikä on tällaisen valtiollisen postilaitoksen tehtävä? Ohjaako siis toimintaa se, että Posti haluaa lisää kannattavuutta ja sitä myötä lisää rahaa? Asiakkaita ja maaseudulla asuvaa väestöä ei ole niin väliksi palvella joka päivä, tältä ainakin meno näyttää käytännössä?

Maaseudun asukkaan näkökulmasta heikennystä Pohjois-ja Itä-Suomeen tuo myös se, että Posti ilmoitti alkuvuodesta, että se lopettaa kaikki lentokuljetukset Suomessa. Eli pikakirjeet jatkossa laitetaan esimerkiksi Utsjoella rekkaan, ja kuljetaan maanteitse määräpaikkaan.

Postin kotisivuilta saamieni tietojen mukaan Posti Group Oyj:n liikevaihto vuonna 2017 oli 1 647 miljoonaa euroa ja oikaistu liiketulos 42,4 miljoonaa euroa. Posti Group Oyj:n kaikki osakkeet omistaa Suomen valtio.

”Postin toiminnassa näkyy mielestäni pelottava kehityskulku.