Juuri nyt: Ra­vin­to­la piste avataan uu­del­leen ensi lauan­tai­na

Joko luit: Isoja kaloja nousi ver­kos­ta Kuu­sa­mos­sa - lue tästä uusin ka­la­ki­sa­jut­tu

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Val­tuus­to-aloi­te: Kau­pun­ki ottaisi käyt­töön tuok­sut­ta -pe­riaat­teen – toisi muu­tok­sia moniin toi­min­toi­hin

– Kuusamon kaupungin työntekijöitä ja luottamushenkilöitä pyydetään lopettamaan hajusteiden käyttö työpaikalla /luottamustoimissa. Työyksiköiden tulee olla hajusteettomia. Myös kaupungin järjestämien tilaisuuksien ilmoituksissa ja markkinoinnissa pyydetään osallistujia tulemaan tuoksutta. Toivottavaa olisi myös asiakkaiden asioivan toimipisteissä ja yleisissä tiloissa tuoksutta.

– Kaupungin omistamien kiinteistöjen siivouksessa ja kaikissa toiminnoissa tulee käyttää ainoastaan hajusteettomia, allergia-ja astmaliiton hyväksymiä siivousaineita ja ihonpuhdistus- ja käsienpesuaineita, .

– Kaupungin omistamien kiinteistöjen sisäänkäynnin vieressä tulee olla ilmoitus siitä, että rakennus on hajusteeton ja turvallinen tuoksuyliherkille. Kaupungin asiakaspalvelupisteisiin ilmoitustaululle laitettaisiin ilmoitukset ”Tulethan tuoksutta”.

Aloitteen mukaan tuoksuyliherkkyys vaivaa yhä useampia suomalaisia, tutkimusten mukaan jopa 10-40 prosenttia väestöstämme on tuoksuyliherkkiä. Erilaisten pesuaineiden, kosmetiikkatuotteiden ja muiden kemikaalien hajusteet aiheuttavat monille kuusamolaisillekin erilaisia oireita. Erityisen herkästi tuoksuihin reagoivat astmaatikot ja allergikot.

– Esimerkiksi Kouvolan kaupunki on jo ottanut käyttöön Tulethan tuoksutta-periaatteen. Sen tavoitteena on parantaa työhyvinvointia ja vähentää terveysriskejä, joita kertyy voimakkaista tuoksuista tuoksuyliherkille ja allergisille henkilöille. Tuoksuvat tuotteet voivat aiheuttaa monelle pahoinvointia, päänsärkyä sekä muita oireita.Eniten oireita aiheuttavat hiusten muotoilutuotteet ja hajuvedet.

”Kaupungin kiinteistöjen vieressä tulee olla ilmoitus siitä, että rakennus on hajusteeton.