Lukijalta

Vie­ras­ko­lum­ni: Voi korona, minkä teit abeille

-
Kuva: Mikko Halvari

Korona-hysteria kärjistyi huippuunsa Suomessa viime viikolla.

Kauhistuneet kuluttajat alkoivat tyhjentämään kauppojen hyllyjä, ja nyt tiedämme monesta taloudesta löytyvän enemmän vessapaperia ja käsidesiä kuin mitä olisi tarve.

Suuret odotetut tapahtumat, kuten Ruka Ski Pride ja Spring Break, on peruttu.

Myös koulujen leirikoulut ja oppilasvaihdot on peruttu tai niiden ajankohdat ovat siirretty. Au revoir, Pariisin leirikoulu. Ja se, mikä kaveripiirissäni kohahdutti, oli rahapeliautomaattien pelikiellot.

Viime maanantaina hallitus ilmoitti radikaaleista arkielämän muutoksista, joiden tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja rauhoittaa Suomen koronatilannetta.

Vaikka koronan aiheuttamat olosuhteet tuntuvat valmiiksi jo pahalta, ja muistuttaa etäisesti maailmanlopun aikaista scifi-elokuvaa, se, mitä ylioppilastutkintolautakunta ilmoitti viime perjantaina, oli kuin isku vasten kasvoja.

Kun luin viime perjantaina ylioppilastutkintolautakunnan uutiset, en ollut uskoa silmiäni.

YTL oli päättänyt aikaistaa reaaliaineiden ylioppilaskokeita viikolla erittäin lyhyellä varoitusajalla koronan takia.

Tutkiessani uutta aikataulua ylioppilaskokeille, minut valtasi paniikki. En voinut uskoa, että yhteiskuntaopin kirjoitukseni olisikin neljän päivän päästä, eikä yhdentoista.

Unelmat laudaturista hävisi savuna ilmaan, ja mahdollisuus approbaturista ja jopa improbaturista käväisi mielessä.

Viikonlopun suunnitelmat muuttuivat täysin. Toisen vuosikurssin opiskelijana en ole lukulomalla ja ohella oli myös tämän hetken kurssien työt.

Tajusin kuitenkin, etten ollut hädässä.

Minulla olisi vielä kaksi kirjoituskertaa ennen suunniteltua valmistautumista ja minulla tehtävänä oli vain yksi ylioppilaskoe.

Toisin on tämän vuoden abiturienteilla. Tämä viikko on ollut heille erittäin raskas. Kun lähes kaikki ylioppilaskokeet on tiivistetty yhdelle viikolle, ei ole täysi mahdottomuus, että jollain kokelaalla on viisi ylioppilaskoetta tällä viikolla.

Puhumattakaan siitä, että reaaliaineiden kokeisiin on ollut viikko vähemmän valmistautumisaikaa, josta ilmoitettiin vasta viime viikon perjantaina.

Viime viikonloppuna abit ovat olleet hankalien valintojen edessä: kertaanko matikkaa enää ollenkaan, luenko viikonlopun vain historiaa, vai vilkaisenko vielä ruotsin kirjoja.

Ymmärrän kyllä syyt, mitä ylioppilastutkintolautakunnan päätöksen takana on.

On tärkeää pitää huolta kokelaiden terveydestä ja yrittää välttyä tartunnoilta. Silti, en voi kuin vain miettiä, eikö tähän löydetty parempaa ratkaisua? Ratkaisua, joka ei olisi niin raskas ja kuormittava tämän vuoden abeille?

Ajankohdan siirtäminen myöhemmäksi voisi olla yksi vaihtoehto, mutta siitäkin löytyy ongelmansa, kuten tämän vuoden abiturienttien kelpaamattomuus hakea jatko-opintoihin.

Yksi ratkaisu, joka voisi vähentää tämän vuoden abiturienttien stressiä ja kuormitusta, on se, ettei tämän kevään reaaliaineiden kokeista voisi saada improbaturia.

Toisin sanoen, kokeesta ei voisi saada hylättyä, se menisi automaattisesti läpi ja huonoin arvosana olisi approbatur.

Kenenkään ylioppilastutkinto ei pitäisi olla vaarassa koronan aiheuttamien olosuhteiden takia.

Vielä rohkaisun sanoja tämän vuoden abeille. Jos olette selvinneet tästä viikosta, selviätte mistä vaan. Kyllä te lakit vielä päähän saatte parin kuukauden päästä, ja toivottavasti silloin pääsemme kaikki katsomaan lakkiaiset.

Ja jos tästä tilanteesta pitäisi jotain positiivista sanoa, niin toivottavasti ja luultavasti pisterajat nyt laskevat.