Koil­lis­sa­no­mat Live: Rukan maail­man­cup­vii­kon­lo­pun sekaan jää­kiek­koa – katso suo­ra­na, kun Pal­lo-Kar­hut kohtaa yli­vies­ka­lai­sen Populan

Voitto Rans­kas­ta on kova juttu, eivät ole mitään pi­li­pa­liuk­ko­ja – tänään on syytä ku­kis­taa Wales

-
Kuva: Mikko Halvari

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on osoittanut viime aikoina olevansa hyvässä vireessä. Viime viikon keskiviikkona otettu voitto Ranskasta tyhjällä Stade de Francella oli sellainen tapaus, johon moni ei olisi etukäteen uskonut. Olkoonkin, että kyseessä oli sinänsä merkityksetön harjoitusmaaottelu eikä kumpikaan joukkueista pelannut aivan ykkösmiehistöllään, voi voittoa pitää merkittävänä saavutuksena suomalaisessa jalkapallohistoriassa. Ranska on sen verran kova jalkapallomaa - hallitseva maailmanmestari – että ei siellä mitään pilipaliukkoja kentälle laiteta maaotteluihin.

Suomen nuoret ja lahjakkaat tulevaisuuden lupaukset Marcus Forss ja Onni Valakari hämmästyttivät ottelussa jalkapalloa seuraavaa maailmaa komeilla täysosumilla. Se on hyvä, että nuoret pääsevät tuollaisissa paikoissa esille ja saavat mahdollisuuden näyttää osaamistaan. Tällaiset näyttöpaikat maajoukkueessa voivat olla arvokkaita tulevaisuuttakin silmällä pitäen.

Sunnuntaina Suomi jatkoi mainioita otteitaan, kun se kukisti Kansojen liigan ottelussa vieraskentällä Bulgarian. Nuoruudestani vuodelta 1994 Bulgaria on jäänyt mieleen jalkapallojoukkueena, joka MM-kisoissa pelasi hyvää jalkapalloa yltäen aina pronssiotteluun saakka. Tuolloisessa Bulgarian joukkueessa oli monia mieleenpainuneita persoonia, kuten Hristo Stoitśkov ja Krasimir Balăkov. Tämä nykyinen Bulgaria ei ehkä ole niin mieleenpainuva tapaus. Syytä on kuitenkin muistaa, että kyseessä on kuitenkin ihan perinteikäs jalkapallomaa. Suomi on nyt tälle syksylle voittanut Bulgarian Kansojen liigan otteluissa sekä kotona että vieraissa. Oikein kelpo saavutus.

Tänään keskiviikkona Suomen joukkueen on määrä pelannut Kansojen liigan B-liigan lohkossaan lohkovoitosta, kun se kohtaa vieraskentällä Cardiffissa Walesin. Otteluun lähdetään lähtökohdista, joissa Suomen on otettava vierasvoitto mieliäkseen lohkoykköseksi. Sunnuntaina Irlannin kotikentällään 1-0 kukistanut Wales on ennen lohkon päätösottelua pisteen edellä Suomea, joten sille riittää ottelussa tasapeli. Joukkueiden edellinen kohtaaminen Helsingissä syyskuussa päättyi Walesin 1-0-vierasvoittoon. Suomi on nykyisillä esityksillään näyttänyt, että vierasotteluissakin on miltei kuka tahansa voitettavissa. Kolmas vierasvoitto viikon sisään olisi jo kova juttu. Voitto Walesista ja lohkon ykköspaikka nostaisi Suomen Kansojen liigassa pykälän ylöspäin, A-liigaan. Kun Kansojen liigaa ensi kerran pelattiin pari vuotta sitten, voitti Suomi silloin lohkonsa C-liigassa ja on siis nyt ensimmäistä kertaa B-liigassa, olisi nousuputken jatkuminen suoraan A-liigaan jo melkoinen teko. Lohkovoitolla voi olla merkitystä myös tulevia MM-karsintoja ajatellen.

Hyvät otteet Kansojen liigassa ovat tietysti positiivinen juttu näin marraskuun keskellä. Jalkapallomaajoukkueen otteita seuratessa tulee tietysti pähkäiltyä myös EM-kisoja. Huuhkajien lentoa EM-areenoilla odottaa varmasti moni. Toivottavasti ensi kesänä kisat saadaan jollakin järkevällä tavalla pelattua.