Joko luit: Ru­ka­kes­kus ke­hit­tää Maston aluetta 14 mil­joo­nal­la

Vanha kuva: Karhu ahmi viisia kania ko­ti­pi­has­ta Tol­pan­nie­mes­sä lo­ka­kuus­sa 1993

Kalakisa: Erkin ver­kos­ta Ala-Kit­kal­la nousi lähes kolmen kilon siika

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vuos­se­lin reitti ve­de­tään ve­ti­sil­tä alueil­ta pois – ha­lu­taan tehdä entistä parempi

Vuosselin reittiä on tarkoitus kunnostaa lähivuosina.
Vuosselin reittiä on tarkoitus kunnostaa lähivuosina.
Kuva: Mikko Halvari

Rukan Vuosselin ulkoilureitistä aiotaan tehdä nykyistä parempi ja entistä aikaisemmin syksyllä käyttöön otettava.

Uusittu suunnitelma on parhaillaan nähtävillä. Samoin on nähtävillä moottorikelkkareitti Rukan Rokoavan alueen kohdalla. Myös siinä on tulossa muutoksia aikaisempiin linjauksiin.

Kuusamon yhdyskuntajohtaja Mika Mankinen sanoo, että Vuosselin helppo ja perheille sopiva hiihtoreitti on todella suosittu talvisin. Siihen halutaan panostaa, koska kävijöitä on paljon. Reitin linjauksia aiotaan muuttaa tietyiltä osin ja reittiä perusparantaa, jotta latu saataisiin tehtyä mahdollisimman vähällä lumella.

Linjausmuutoksia on tarkoitus tehdä Korpikahvilan ja Lammintuvan sekä Lammintuvan ja Vuosselin laavun välisillä reittiosuuksilla. Näin latu saataisiin pois pahimmin vetisiltä alueilta.

Mankisen mukaan on jo monta vuotta odotettu, että maanomistajilta saataisiin suostumus reittimuutoksiin ja se olisi siirretty paremmille paikoille. Kaikilta ei ole suostumusta saatu ja siksi ulkoilureittitoimitus haetaan virallista kanavaa pitkin ely-keskuksen ja maanmittauslaitoksen kautta. Kaikkien reitillä olevien maanomistajien osalta korvaukset käsitellään.

– Vuosselin reitti halutaan virallistaa, koska peruskorjaus maksaa ja haluamme olla varmoja siitä, että se pysyy suunnitellussa paikassaan. Panostamme yleisesti reittien kunnostukseen. Vuosselin reitin remontti tulee maksamaan satoja tuhansia euroja. Siihen ei ole suunnitelmissa laittaa valoja. Muun muassa Torankijärven ympäryslenkin teko valoineen tuli maksamaan noin 500 000 euroa.

Mielestäni mökkitonttien arvot nousevat, jos latu tulee lähemmäksi rakennuksia, vaikka päinvastaisiakin mielipiteitä olen kuullut, Mankinen sanoo.

Käytännön töihin Vuosselin reitin perusparantamiseksi päästään aikaisintaan kesällä 2018.

Vuosselin reittisuunnitelma ja Rukan moottorikelkkareitin suunnitelmat ovat nähtävillä 12. heinäkuuta saakka. Muistutuksia voi jättää Vuosselin suunnitelmasta 11. elokuuta ja moottorikelkkareitistä 12. heinäkuuta saakka.