Viikonvaihde: Ko­rouo­man pio­nee­rin mat­kas­sa Rus­keal­la vir­ral­la

Menot: Nappaa tästä vinkit Koil­lis­maan me­noi­hin

Toimittajalta: Oman alan va­lit­se­mi­nen voi olla ta­sa­pai­not­te­lua in­to­hi­mon ja käy­tän­nön vä­lil­lä.

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Yrit­tä­jät pis­ti­vät hihat hei­lu­maan – Kuu­sa­mon Wanha pirtti tuo jou­lu­iloa Kit­kan­tiel­le va­paa­eh­tois­voi­min

Kitkantie 5:n ikkunoista pääsee lähiaikoina kurkistamaan vanhan ajan kuusamolaiseen joulutunnelmaan.
Kitkantie 5:n ikkunoista pääsee lähiaikoina kurkistamaan vanhan ajan kuusamolaiseen joulutunnelmaan.
Kuva: Mikko Halvari

”Joulukuusen juureen on ilimaunu kääröjä ja isompiehi pakettie. Liekkö se meijän mummu taas kutonu kommeita sukkie, ne on mielusat lahjat jokkaeselle.

Tavallisestihan niitä sukkie ja vanttuita ja muita kuotaan aevan jokapäeväseen käöttöön, vaen joulupaketista voepi löytyö vaekka vähä viinimmät ja kommeammat kirjavat vanttuut. Niitä on hyvä esitellä sitte kun kirkolla käöpi, ei niitä räkkää arkena pittää käessä.

Ote Orvokki Ronkaisen kirjoittamasta joulutarinasta vie ajatukset kohti lähestyvää joulua ja herättelee joulumieltä – aivan kuin mausteisen piparin tuoksu leijailisi jo ilmassa.

Vanhan ajan joulutunnelmaa viritellään tarinan lisäksi parhaillaan myös Kuusamon keskustassa Kitkantiellä. Paikalliset yrittäjät ovat pistäneet hihat heilumaan tavoitteenaan elävöittää Kitkantietä ja tuoda iloista joulumieltä kuusamolaisille.

Osuuspankin omistaman Kitkantie 5:n liiketilan (entinen Erätukku/Tiimari) ikkunoihin valmistuu vanhan ajan joulumaailma – kuin jouluinen tervehdys 1920-luvun kuusamolaisesta pirtistä.

Ideanikkareina toimivat IdeaQsamon yrittäjä Markus Lebeitsuk, Joanna Palosaari Mainospalvelu Kolibrista sekä Visual Violetin Orvokki Ronkainen.

– Rakennamme ja sisustamme tilaan kuusamolaisen vanhan pirtin. Ihmiset pääsevät kurkkimaan sisälle ikkunoista, joista näkyy jouluinen pirtti, porstua ja kamari, Ronkainen kertoo.

Työt ovat täydessä vauhdissa. Viime viikolla pestiin ikkunat ja aloitettiin pirtin sisustaminen sekä takan ”muuraaminen”. Tällä viikolla julkisivu saa teippauksilla tehdyn hirsipinnan.

– Ulko- ja sisäkuvia olemme käyneet ottamassa Kuusamon kotiseutumuseolta. Kuvat tulostetaan teippauksiin ja paperikuviin ja niistä rakentuu lavasteiden seinät.

Kuusamon Wanhan pirtin ikkunat avautuvat yleisölle Kuusamon Joulunavaus -päivänä keskiviikkona 21. marraskuuta.

Toiminnalla ei ole kaupallisia tavoitteita, vaan työ tehdään talkoilla. Projekti on ponkaistu pystyyn nopealla aikataululla.

– Siitä on kaksi viikkoa aikaa, kun Markus soitti minulle ja kysyi, lähdenkö mukaan. Minä ja Joanna tietysti innostuttiin kovasti. Otettiin yhteyttä Osuuspankin Kari Kivelään, joka hänkin näytti heti vihreää valoa ja lahjoitti tilan käyttöön.

Myös KauppaKuusamo, Kuusamon kaupunki, monet yritykset ja yksityiset ovat lähteneet projektiin matkaan.

– Ollaan saatu lahjoituksia materiaalien hankintaan sekä lainaksi rekvisiittaa, kuten vanhoja huonekaluja ja muita esineitä. Kaikki ovat olleet erittäin myönteisiä projektin suhteen ja innostus on tarttunut – positiivisuus kantaa laajalle, Ronkainen iloitsee.

– Tämä tehdään hyväntekeväisyystyönä alusta loppuun. Luodaan jouluiloa kaikelle kansalle ja niin sanotusti puhalletaan ylähampaita esille, Lebeitsuk kertoo.

Jouluikkunoista pääsee kurkkimaan sisään 24/7 aina loppiaiseen saakka. Ikkunat sijoitetaan niin, että myös lasten tai esimerkiksi pyörätuolissa istuvien on helppo nähdä sisään.

– Saa mennä lähelle kurkkimaan ja toivottavasti sisällä avautuva pirtin näkymä saa aikaan keskustelua ja muisteluita. Vanhemmilla ihmisillä herää varmasti muistoja omasta lapsuudesta ja vastaavasti nuoremmat polvet näkevät, millaiselta joulu entisaikaan näytti, Ronkainen toivoo.

Wanhassa pirtissä järjestetään myös viikonloppuisin joulun alla myyjäisiä. Seuroilla, yhdistyksillä, koululuokilla ja yksityisillä on mahdollisuus varata myyntipöytä ja tulla myymään leivonnaisia, käsitöitä ja vaikkapa joulukoristeita.

Pienellä muodollisella korvauksella rahoitetaan tilan loppusiivous.

”Kamarin kattoon on täksi jouluksi tehty uus himmeli. Se oloki kiiltelöö niinku kulta aenae, kun himmeli hilijalleen katossa liikahtelloo.

Kamarissa on tapiseerattu peräseinä kukallisella tapetilla. Semmosta ei oo ennen ollukkaa tässä talossa, vaen nyt on. Siinä kamarissa meillä on nykyjään kylän Ossuuskassa. Marin mies siinä toemii kassanhoetajana. On mustanpuhuvat isot tilikirjat, joihin ei muut saa sekkautuo. Ja jos tullee tallettajie niin sillon muijen pittää olla aevan eri hommassa.

Kun Osuuspankin tiloissa ollaan, halusivat projektissa mukana olevat lavastaa Osuuskassan yhteen kamareista.

– Kuusamon ensimmäiset Osuuskassat perustettiin Vuotunkiin ja kirkolle vuonna 1924. Haluttiin tuoda se mukaan tarinaan muun muassa vanhojen tilikirjojen muodossa.

Jouluprojektiin liittyy myös Ronkaisen koillismaalaisella murteella kirjoittama tarina. Jatkokertomus julkaistaan Koillissanomissa ja sen ensimmäinen osa ilmestyy Kuusamon joulunavaus -päivänä 21. marraskuuta.

– Lohirannalla syntynyt äitini Irma Ronkainen on perinteiden vaalija. Hän on kertonut minulle tarinoita 1878 syntyneestä Iita-mummosta ja niin tämän kuin omastakin lapsuudestaan. Tarinassa on mukana äidin kertomia juttuja, joita yhdistelen Kuusamon Wanhan pirtin joulutarinaan. Tarina kulkee kuvitteellisten ihmisten kautta, jotka voisivat asua tässä Kitkantien pirtissä. Tarinan kautta lukijat pääsevät virittäytymään joulutunnelmaan, Ronkainen lupaa.

Sitaattien tarinat Orvokki ja Irma Ronkaisen käsialaa.