Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Kolumni

Ala­ker­ta: Pe­rus­te­taan täyden pal­ve­lun elo­ku­va­stu­dio Po­siol­le

Kemijärvellä asuva elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Kari Väänänen kertoi lehtihaastattelussani talvella 2010, että Lappi tulee houkuttelemaan kansainvälisiä elokuvan tuottajia selkeästi aiempia vuosia enemmän. Väänänen tiesi, mistä puhui, sen ovat nyt viime vuodet osoittaneet kansainvälisten tuottajaryhmien suorastaan rynnätessä Lappiin tekemään elokuvia.

Kansainväliseen levitykseen tuotettavasta elokuvasta käy hyvästä esimerkistä Posiolla, Ranualla ja Utsjoella sekä Pohjois-Norjassa kuvattava Poron vuosi -satuelokuva. Tuotantoryhmä vietti Posiolla kaksi ja puoli viikkoa kuvausten teossa.

Ranskalais-suomalais-norjalaisena yhteistyönä tuotettavassa elokuvassa seurataan villinä syntyneen Ailo-poron vaiheita ja seikkailua ensimmäisen elinvuoden aikana. Elokuvan Ailo-vasa ja tämän emä ovat posiolaiselta Ylitalon poromatkailutilalta, jota pyörittävät Christina Löther-Mourujärvi ja Manne Mourujärvi.

Poron vuosi -elokuva on myyty jo seitsemään maahan. On selvää, että Lappi, ja Posio yhtenä paikkakuntana tulee saamaan valtavan näkyvyyden ja sen myötä ilmaista matkailullista mainosta.

Tätä elokuvaa ei tehdä pikkurahalla. Linjatuottaja Hanna Järvinen kertoi, että tämän hetken arvion mukaan Poron vuosi -elokuvan budjetti on noin 3 miljoonaa euroa.

Televisiosarjoista tulee mieleeni Posiolla vuosina 2001-2002 kuvattu Suuri seikkailu ja Kemijärvellä kuvattu Kari Väänäsen ohjaama ja käsikirjoittama suomalainen televisiosarja, Taivaan tulet, jota Yle TV2 esitti vuosina 2007-2014. Samanlaisten tv-sarjojen kuvaamista kannattaisi esimerkiksi vaikkapa Posion ja Kuusamon yhdessä pyrkiä saamaan alueelleen. Ne tuovat ainakin väliaikaisesti työtä, mutta ennen kaikkea julkisuutta, jonka voi sitten esimerkiksi matkailutoiminnassa hyödyntää.

Jos elokuvien ja televisiosarjojen tuottamiseen Koillismaa haluaisi alueena profiloitua ja olla asemapaikkana vaikkapa koko Lapille, ja mikseipä koko Kalottialueellekin, niin sitä varten vaikkapa Posiolle voitaisiin perustaa täyden palvelun elokuvastudio. Siis keskus, joka ei olisi vain elokuvan tuottajien käytössä, vaan olisi samalla matkailukohde, jossa pyörisi ainakin vilkkaimman matkailusesongin ajan elokuvia ja teatteritoimintaa.

”Televisiosarjoista tulee mieleeni Suuri seikkailu ja Taivaan tulet.