Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Erä-Su­den lauma sai uudet joh­ta­jat – Jukka ”Susi” Nord­ma­nin saap­pai­siin astuu ko­va­kun­toi­nen kak­sik­ko, jonka pal­kin­to­kaap­pi pul­lis­te­lee mi­ta­leis­ta

Uudet ja vanhat laumanjohtajat yhdessä Kayak-koiran kanssa. Vasemmalta oikealle Jukka Keinänen, Mervi Rantamäki, Mirja Pyysiäinen ja Jukka Nordman.
Uudet ja vanhat laumanjohtajat yhdessä Kayak-koiran kanssa. Vasemmalta oikealle Jukka Keinänen, Mervi Rantamäki, Mirja Pyysiäinen ja Jukka Nordman.
Kuva: mikko halvari

Huskytarha ja kotieläinpiha Erä-Susi on saanut uudet omistajat. Yrityskauppa sinetöitiin tällä viikolla.

Tuolloin Erä-Suden omistuksessa olevat maat, rakennukset, kalusto, eläimet sekä Erä-Susi nimi ja brändi siirtyivät Jukka ”Susi” Nordmanilta ja Mirja Pyysiäiseltä Jukka Keinäselle ja Mervi Rantamäelle.

– Kaupan hintaa emme julkista, mutta yrityksen viime vuoden liikevaihto oli 700 000 euroa. Se antaa vähän kuvaa siitä, minkä kokoisesta kaupasta tässä on kysymys, Nordman toteaa.

Erä-Sutta voi hyvällä syyllä kutsua Nordmanin ja Pyysiäisen elämäntyöksi. He perustivat yrityksensä melkein 20 vuotta sitten, vuonna 1998, ja ovat kasvattaneet sen kahdeksan koiran koiratarhasta 200 koiran ja kymmenien muiden eläinten matkailukohteeksi.

Myös työntekijämäärä on noussut niin, että tätä nykyä Erä-Susi työllistää kuumimman sesongin aikaa yli 20 henkilöä. Nordmanin ja Pyysiäisen lisäksi yrityksessä työskentelee viisi vakituista työntekijää, mutta palkkaa maksetaan ympäri vuoden yli kymmenelle ihmiselle.

Työ on ollut palkitsevaa, mutta samalla erittäin sitovaa.

– Pari vuotta sitten tuli ensimmäisen kerran sellainen tunne, että nyt alkaisi pikku hiljaa riittämään ja voisi laskea kierroksia. Itse työhän on kivaa, koska minä tykkään asiakkaista ja asiakkaat tykkäävät minusta, mutta yrittäjän vastuuta ei enää jaksanut kantaa kaikesta, Nordman taustoittaa.

Pakottavaa tarvetta Erä-Suden myymiseen ei missään vaiheessa ollut. Entisten omistajien mukaan heille ei niinkään ollut tärkeintä löytää nopeasti rahakas ostaja, vaan saada yritykselle sen kehittämisestä aidosti innostunut ja siihen sitoutunut uusi vetäjä.

Yrittäjää etsittiin viime talvena ensin paikallisen elinkeinojen kehittämisyhtiön Naturpoliksen kautta, mutta lopulta kaupat tehtiin omien kontaktien kautta. Kun Erä-Suden kaltaista matkailuyritystä kiikaroineet Keinänen ja Rantamäki ottivat yhteyttä Nordmaniin ja Pyysiäiseen, yhteinen sävel löytyi välittömästi.

– Mervi ja Jukka kävivät täällä paikan päällä tutustumassa ensimmäisen kerran maaliskuussa. Kyllä minä sanoisin, että tähän mennessä meistä on ehtinyt tullut ystäviä, Mirja Pyysiäinen kommentoi.

– Myös työntekijöidemme reaktio Jukkaan ja Merviin kuvaa hyvin sitä, miten heistä on jo nyt tullut osa porukkaa. Aika harvoin kai työntekijät ryntäävät halaamaan uusia omistajia, mutta tässä tapauksessa niin tapahtui, hän lisää.

Vanhat omistajat luovuttivat vetovastuun seuraajilleen heti, kun nimet oli saatu kauppakirjoihin. Käytännössä Nordman ja Pyysiäinen kuitenkin työskentelevät entisessä yrityksessään vielä ainakin tulevan talven. Pyysiäisestä tulee yksi Erä-Suden sesonkityöntekijöistä ja Nordman jatkaa huskysafareiden vetämistä Erä-Sudella oman Opassusi-yrityksensä kautta.

Ex-yrittäjät ovat epäilemättä suureksi avuksi Keinäselle ja Rantamäelle, vaikka ainakaan fyysisen kunnon puutteesta uusien yrittäjien menestyksen ei pitäisi jäädä kiinni. Jukka Keinänen on nimittäin useilla suomenmestaruuksilla palkittu penkkipunnertaja, kun taas Mervi Rantamäki on voittanut eri kilosarjoissa lukuisia SM-, EM- ja MM-mitaleita.

Nyt urheilu-urat ovat takana päin, ja aiemmin Etelä-Suomessa vaikuttanut pariskunta keskittyy lapsuuden unelmiensa toteuttamiseen.

– Eläimet ja koirat ovat aina olleet iso osa elämääni. Olen esimerkiksi tehnyt opiskeluaikana työharjoittelun Korkeasaaressa. Nyt minulla on mahdollisuus tehdä nuoruuden haaveista totta, viimeksi vantaalaisen Intersport Puhoksen suksiasiantuntijana työskennellyt Rantamäki sanoo.

– Minä olen käynyt lapsena paljon Kuusamossa, koska sukulaisillani oli mökki täällä. Muistan sanoneeni noin 40 vuotta sitten isoveljelleni, että vielä joku päivä muutan tänne, sähköalalla pitkään töitä tehnyt Keinänen puolestaan kertoo.

”Sanoin 40 vuotta sitten isoveljelleni, että vielä joku päivä muutan Kuusamoon.

Koiria ja kotieläimiä

Erä-Susi on huskysafareita järjestävä huskytarha ja kotieläinpiha.

Sijaitsee Rukajärventien varressa.

Yrittäjäpariskunnan lisäksi viisi vakituista työntekijä. Lisäksi sesonkityöntekijöitä.

Eläimet: 200 huskya, kukkoja, kanoja, ankka, lampaita, vuohia, hevosia, kalkkunoita, laamoja ja villisikoja.

Pihapiirissä myös matkamuistomyymälä.

Alkavana talvena pihapiirissä toimii myös kahvilavaunu.

Yrittäjät 12.9.2017 lähtien Jukka Keinänen ja Mervi Rantamäki.