Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Fing­rid: Sähkön tuon­ti­ka­pa­si­teet­ti Ruot­sis­ta pie­ne­nee – ­säh­kö­kat­koi­hin pitää va­rau­tua, kaikki voivat pie­nen­tää sähkön ku­lu­tus­huip­pu­ja

Ruotsista ei todennäköisesti pystytä ostamaan tulevana talvena niin paljon sähköä kuin vielä kuukausi sitten arvioitiin.
Ruotsista ei todennäköisesti pystytä ostamaan tulevana talvena niin paljon sähköä kuin vielä kuukausi sitten arvioitiin.
Kuva: Vesa Joensuu

Fingridin tuoreessa arviossa käy ilmi, että Ruotsista ei ole mahdollista ostaa tulevana talvena niin paljon sähköä kuin vielä elokuun lopulla arvioitiin.

Tämä johtuu siitä, että Ringhals 4 -ydinvoimayksikön huolto jatkuu pitkälle tammikuuhun. Tämä vaikuttaa Ruotsin mahdollisuuksiin myydä sähköä eteenpäin. Fingridin mukaan Ruotsin kantaverkkoyhtiö on varoittanut, että Etelä-Ruotsissa riski sähkökatkoille on kasvanut.

Lisäksi Suomessa ei ole tällä hetkellä lainkaan käytössä tehoreserviä. Energiavirasto päätti keskeyttää tehoreservin hankinnan Fortumin Meri-Porin voimalaitokselta. Meri-Porin voimalaitoksen kapasiteetti on noin 600 megawattia.

Fortum on päättänyt, että se ryhtyy valmistelemaan Meri-Porin voimalaitoksen ottamista kaupalliseen käyttöön. Voimalaitoksen polttoaineena käytetään kivihiiltä.

Sähkökatkot mahdollisia

Fingrid arvioi, että Ukrainan sota ja energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne aiheuttavat yhä epävarmuuksia Suomen sähkönsaantiin. Suomessa on syytä varautua mahdollisiin sähkökatkoihin.

Yhtäaikainen, kireä pakkasjakso Suomessa ja muualla Itämeren alueella aiheuttaa erityisen haastavan tilanteen. Tuolloin sähkönkulutus on korkealla tasolla, ja sähkön tuonti Suomeen voi vaarantua.

– Jokainen suomalainen sähkön kuluttaja voi vaikuttaa tarvittavan sähkön määrään. Suomi on kulutushuippujen aikaan; tyypillisesti arkipäivien aamuina ja alkuiltoina eniten tuontisähkön varassa, Fingridin tiedotteessa todetaan.

Kantaverkkoyhtiö toteaa, että sähkön kulutusta kannattaisi vähentää huipputunteita ja siirtää sitä esimerkiksi yöaikaan.

Esimerkiksi viiden prosentin leikkaus huippukulutuksessa, laskisi sähkön tarvetta noin 700 megawattia.

Fingrid päivittää arviota sähkön riittävyydestä tulevana talvena tilannekuvan muuttuessa.