Joko luit: Ru­ka­kes­kus ke­hit­tää Maston aluetta 14 mil­joo­nal­la

Vanha kuva: Karhu ahmi viisia kania ko­ti­pi­has­ta Tol­pan­nie­mes­sä lo­ka­kuus­sa 1993

Kalakisa: Erkin ver­kos­ta Ala-Kit­kal­la nousi lähes kolmen kilon siika

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Hal­li­tus: Ve­nä­läi­siä kos­ke­vat tiu­ken­tu­neet vii­su­mi­mää­räyk­set voimaan ensi yönä – ­Si­sä­mi­nis­te­ri: Ra­ja­var­tio­lai­tos va­rau­tu­nut lu­vat­to­miin rajan yli­tyk­siin ja tur­va­paik­ka­ha­ke­muk­siin

Hallituksen tuore periaatepäätös on voimassa toistaiseksi. Sen mukaan kiinteistön omistaminen Suomessa ei yksin riitä viisumin myöntämiseen. Jatkossa Suomi myöntää venäläisille pääasiassa kertaviisumeja.

Kuusamon rajanylityspaikan liikenne on pysynyt rauhallisena myös viimeisen viikon aikana. Arkistokuva.
Kuusamon rajanylityspaikan liikenne on pysynyt rauhallisena myös viimeisen viikon aikana. Arkistokuva.
Kuva: Mikko Halvari

Venäläisten matkustaminen Suomeen pelkän turistiviisumien turvin ei ole mahdollista enää perjantaina. Nykyistä tiukemmat maahantuloa koskevat säädökset tulevat voimaan ensi yönä heti vuorokauden vaihduttua, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Päätökset ovat voimassa toistaiseksi. Uutta periaatepäätöstä käsiteltiin tänään valtioneuvoston istunnossa.

Hallituksen mukaan venäläisten tulo Suomeen turismiviisumin perusteella vaarantaa Suomen kansainväliset suhteet.

Kun venäläisturistien maahantuloa oli rajoitettu monessa Euroopan maassa Suomea voimakkaammin, Suomesta oli tulossa venäläisturisteille kauttakulkumaa.

– Se on päivän selvää, että tämä vaikuttaa Suomen kansainvälisiin suhteisiin, Haavisto sanoo.

Tuore periaatepäätös koskee myös muissa Schengen-maissa venäläisille myönnettyjä viisumeja sekä pitkäaikaisia viisumeja, jotka ovat yhä voimassa.

Kiinteistö ei ole viisumin saannin peruste

Venäjältä Suomeen saa edelleen matkustaa poikkeustapauksissa. Ne voivat liittyä muun muassa perheeseen, terveyteen, opiskeluun tai työhön. Tuore päätös sallii myös matkustamisen humanitaarisista syistä sekä kansainvälisen suojelun hakemisen.

Rajavartiolaitoksen rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa sanoo, että perheenjäsenillä tarkoitetaan lasten ja vanhempien lisäksi lastenlapsia ja isovanhempia.

Jatkossa Suomen myöntämät viisumit ovat pääsääntöisesti kertaviisumeja, kertoo sisäministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner. Joissain tapauksissa perheenjäsenille voidaan myöntää monikertaviisumeja.

Tuomas Laosmaa toteaa, että kiinteistön omistaminen Suomessa ei enää riitä viisumin saamisen perusteeksi.

– Kiinteistöjen omistajat saavat tulla maahan, jos kiinteistöön liittyy välittömiä huoltotarpeita.

Hallituksen tuoreen linjauksen jälkeen hankittu kiinteistö ei oikeuta viisumiin.

Tilanne rajalla muuttui viime viikolla

Venäjältä on saapunut Suomeen kymmeniätuhansia ihmisiä sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi osittaisesta liikekannallepanosta viime viikon keskiviikkona. Venäjältä on tullut erityisesti kutsuntaikäisiä miehiä.

Nuorehkoja miehiä on lähtenyt Venäjältä myös muihin maihin.

Haavisto toteaa, että suuri osa Suomeen tulleista venäläismiehistä on jatkanut matkaansa Suomesta eteenpäin.

Tuomas Laosmaan mukaan Suomeen tuli viikonloppuna ja alkuviikosta 12 000–15 000 henkilöä vuorokaudessa.

Keskiviikkona tulijoiden määrä väheni eikä tulijoiden joukossa ollut niin paljon nuoria miehiä kuin ennen. Laosmaan mukaan taustalla on muutos Venäjän viranomaisten toiminnassa.

Krista Mikkosen mukaan viime päivien liikenne on painottunut Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille. Pohjoisen raja-asemilla kävijämäärät eivät ole kasvaneet yhtä paljon.

Huomion infrastruktuuriin

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan kaikille hallinnonaloille sekä kunnille on annettu vakava vetoomus, jotta oman kriittisen ja välttämättömän infrastruktuurin toiminta olisi turvattu kaikissa tilanteissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Hallituksen varautumisen ministerityöryhmä kokoontui torstaina. Saarikko antoi lausuntonsa sen jälkeen. Ministerityöryhmässä käsiteltiin muun muassa ruokaturvaa, sähkön saatavuutta ja kaasuputkivuotojen merkitystä.

Kello 14.18. Korjattu Tuomas Laosmaan nimi.