Hus­ky­sa­fa­reis­ta to­del­li­nen pula Kuu­sa­mos­sa -Sa­fa­rei­ta jär­jes­te­tään ali­han­kin­ta­na­kin: "Pu­hu­taan noin 120 hus­ky­koi­ran li­sä­ka­pa­si­tee­tin tar­pees­ta"

Moni Kuusamoon saapuva turisti ei pääse huskyajelulle, koska tarjontaa ei ole tarpeeksi.
Moni Kuusamoon saapuva turisti ei pääse huskyajelulle, koska tarjontaa ei ole tarpeeksi.
Kuva: Mikko Halvari

Puhdas, hohtava hanki ja vaihtelevat maastot peltoaukeista mäkiin. Vauhdin hurman takaa koiravaljakko, jossa on viidestä kuuteen huskya. Tämä talvinen kokemus on monelle turistille mieleenpainuva kokemus. Moni Kuusamoon saapuva turisti jää tätä kokemusta vaille, sillä kysyntää on enemmän kuin tarjontaa.

– Meillä on positiivinen ongelma eli olemme täynnä. Ainahan muutoksia tulee kuitenkin, joku ryhmä saattaa peruuntua, mutta sehän kuuluu tähän työhön, Erä-Suden toinen yrittäjä Mervi Rantamäki valottaa.

Erä-Sudella, joka on Kuusamon suurin huskysafareiden järjestäjä, on 160 koiraa. Lisäksi pienempiä yrityksiä on niin, että yhteensä koiria on hieman alle 250.

Kapasiteetti ei riitä palvelemaan kaikkia turisteja.

– Puhutaan sellaisesta 120 huskykoiran lisäkapasiteetin tarpeesta, Kuusamon yrityskehittäjä Kari Sirviö Naturpolis Oy:stä summaa.

Euroiksi muutettuna Sirviö laskeskelee tämän tarkoittavan noin 100 000 - 200 000 euroa.

– Käytännössä se siirtyy joko muihin ohjelmapalveluihin tai sitten se jää samatta kokonaan. Todennäköisesti merkittävä osa menee muihin palveluihin, mutta sitähän ei voi tietää, Sirviö kertoo.

Vajaus on syntynyt parin viimeisen vuoden aikana. Matkustajien määrä on kasvanut sitten heikoimman suhdannekuopan, vuoden 2013 jälkeen.

– Vuosi sitten keväällä meillä oli palaveri ohjelmapalveluyrittäjien kanssa. Kävimme läpi, että mitä pullonkauloja meillä on. Totesimme, että niitä on kaksi: huskykoirat ja ajoporot, Sirviö kertoo.

Tilannetta on paikattu alihankinnalla. Koiria on ollut Kuusamossa muualta sesonkiaikaan lähemmäs sata.

– Käytännössä se on liian vaikeasti toteutettava asia, koska pitäisi olla tilat valmiina, että keikkaa voi tulla heittämään, Sirviö huomauttaa.

Erä-Susikin joutuu turvautumaan alihankintaan. Tsekeistä tulee noin kymmenen koiravaljakkoa lisäavuksi ja muutamia valjakoita myös paikallisesti.

Uusia yrittäjiä Kuusamoon olisi ollut tulossa. Koillissanomat kertoi viime viikolla Itä-Kuusamoon suunnitteilla olevasta huskytarhasta ja naapureiden vastustuksesta.

–Uusi yrittäjä olisi ollut meillekin hyvä. Ei se olisi ollut meiltä pois, Rantamäki huomauttaa.

Rantamäen mukaan paikkakunnalle tarvitaan enemmän husky-yrittäjiä. Heillä itsellään ei ole mahdollisuutta kasvattaa toimintaa.

– Ei missään nimessä. Nämä 160 koiraakin vaativat jo niin paljon hoivaa ja huolenpitoa.

Sirviön mukaan alalle tulevia olisi useita.

– On yrittäjän oma asia tiedottaa omista asioistaan, mutta sen voin sanoa, että tällä segmentillä on liikkeellä useita tahoja.