“Ihan kuin Tas­ma­nias­sa” - Per­ho­ka­las­tus­jär­jes­tön pre­si­dent­ti lu­mou­tui Kuu­sa­mon mai­se­mis­ta, jossa käy­däään MM-ki­sat ensi vuonna

Tämän vuoden perhokalastuksen MM-kisat järjestetään marraskuussa Australian Tasmaniassa. Pähkänänlampi toi kansainvälisen perhokalastusjärjestön presidentin Mario Podmanikin mieleen tasmanialaiset vesistöt: samanlainen matala lampi ja kelottuneita puita.
Tämän vuoden perhokalastuksen MM-kisat järjestetään marraskuussa Australian Tasmaniassa. Pähkänänlampi toi kansainvälisen perhokalastusjärjestön presidentin Mario Podmanikin mieleen tasmanialaiset vesistöt: samanlainen matala lampi ja kelottuneita puita.
Kuva: Jenny Halvari

Oulangan kansallispuiston Päähkänäkalliolta aukeaa yksi Kuusamon kuvatuimpia maisemia kohti komeaa Kitkajoen mutkaa. Kun viime viikolla Ilta-Sanomien lukijat valitsivat äänestyksessä Kuusamon Suomen kauneimmaksi paikkakunnaksi, on Päähkänäkallio luultavasti pitäjän kaunein paikka.

Ensi elokuussa näitä maisemia ihastelee jopa 240 perhokalastuksen MM-kisojen osallistujaa.

– Järjestävä maa valitsee aina arvokilpailuihin kauneimmat paikkansa, kermojen kerman. Se on samalla mahdollisuus markkinoida aluetta, kansainvälisen perhokalastusjärjestön FIPS-Mouchen presidentti Mario Podmanik kertoi.

Slovakialainen Podmanik kävi perjantaina tutustumassa kilpailupaikkoihin Kuusamossa ja Taivalkoskella yhdessä Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kalatalousasiantuntijan Petter Nissénin ja kilpailutoimikunnan ja perhojaoston puheenjohtajan Ilkka Pirisen kanssa.

Kun kilpaillaan kansallispuiston alueella, se tuo omia rajoituksiaan. Muun muassa kilpailupaikoille pitää siirtyä jalan, ei mönkijöillä.

– Te tarjoatte meille upeimmat paikkanne. Olemme kansallispuistossa ja kunnioitamme sitä, Podmanik sanoi.

Kitkajoen lisäksi perhokalastuksen parhaimmuudesta kisataan Kuusinkijoella, Koverrusjärvellä, Kylmäluomalla ja Petäjälammella. Kisakeskus tulee olemaan Rukalla. Kilpailukalat ovat harjus ja siika, ja lisäksi Kylmäluomalla taimen ja Petäjälammella kirjolohi.

– Petäjälampi on valittu mukaan kaupungin toiveesta. Se on helposti saavutettava lähikohde, johon yleisö voi tulla seuraamaan, Nissén kertoo.

Kitka- ja Kuusinkijokien taimenkannan heikkouden vuoksi laji on kilpailukalana vain Kylmäluomalla. Sen sijaan harjusta odotetaan tulevan näiltä joilta paljonkin, vaikka Karhunkierrosta kiertäville lipanheittäjille se ei ole helppo saalis.

– SM-perho-kisassa saaliit olivat maailman huippuluokkaa. Todella taitavat kalastajat saavat lähes jatkuvalla syötöllä kalaa ja parhaimmat voivat saada päivän aikana kymmeniä.

Lue juttu kokonaisuudessaan näköislehdestä tai printistä.

Fakta

Perhokalastuksen MM

Kuusamossa 11.-18. elokuuta 2020.

Järjestyksessään

40.
MM-kisat.

Edellisen kerran vastaava kilpailu on järjestetty Kuusamossa 30 vuotta sitten, 1989.

Mukaan odotetaan myös edellisten Kuusamon MM-kisojen veteraaneja.

Kilpailualueina Kitkajoki, Kuusinkijoki, Koverrusjärvi, Kylmäluoma, Petäjälampi.

Mukaan odotetaan

30 joukkuetta.

Jokaisessa joukkueessa on kahdeksan jäsentä: viisi kilpailijaa, varajäsen, kapteeni ja manageri.

Kisaa käydään viidessä jaksossa yhtä aikaa viidellä eri alueella. Jokainen joukkueen kalastaja pääsee kertaalleen jokaiselle viidestä kilpailupaikasta.

Kisatapahtuma kestää viikon ja kilpailujaksot on jaoteltu kolmelle eri päivälle.

Järjestäjät FIPS-Mouche, Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestö, Kuusamon kaupunki, Taivalkosken kunta, Ruka-Kuusamo Matkailu ry