
– Lisää jauhoja taikinan päälle, niin se levittyy helpommin pellille, opastaa toiminnanjohtaja Taina Pirkola Pohjois-Pohjanmaan Martoista.
Kuusamolainen 84-vuotias Viljo Kurvinen ottaa lisää sämpyläjauhoja ja levittää leipätaikinaa uunipellille.
– Mahtaakohan tästä mitään tulla, Kurvinen nauraa Pirkolan kannustaessa, että hyvä siitä tulee. Taikina levittyy ja pian pellillinen leipää pääsee liinan alle nousemaan.
Toimintakeskus Porkkapirtin terapiakeittiössä on keskiviikon ja torstain aikana kokkailtu mitä herkullisimpia aterioita. Pohjois-Pohjanmaan Marttojen Raimo-hankkeen ruoanlaittokurssilla omaishoitajina toimivat ja leskeksi jääneet miehet ovat päässeet opettelemaan ruoanlaiton saloja.
Kurvisen tavoin moni seniori-ikäinen mies voi tulla elämässään tilanteeseen, että joutuu itse opettelemaan ruoanlaiton taidon. Leskeksi jääminen tai puolison toimintakyvyn laskeminen pakottavat opettelemaan kokkaustaitoja.
Kurviselle tilanne tuli eteen muutama vuosi sitten.
– Vaimo on sairastellut ja minun on vähitellen pitänyt opetella tekemään ruokaa meille molemmille. Ennen sitä istuttiin vaimon valmistamaan valmiiseen pöytään, mutta nyt on pakko opetella itse, Kurvinen kertoo.
Kurvinen kertoo laittavansa kotona ruokia taitojensa mukaan. Oma bravuuri on paistetut muikut ja perunamuusi.
– Eihän se kovin monipuolista ole, mutta yritän aina uusiakin ruokalajeja kokeilla. Valmisruokia syödään myös aika paljon. Lihaa ja kalaa on omasta takaa ja niistä teen ihan perusruokia, Kurvinen kertoo.
Kurvinen on hyvin perillä monipuolisen ruokavalion tärkeydestä.
– Marjoja ja vihanneksia meillä syödään joka aterialla.
Ikämiesten kokkauskurssille Kurvinen lähti halusta oppia ruoanlaitosta lisää.
– Jos sitä saisi uusia vinkkejä kotiruoanlaittoon. Ettei se olisi sitä perunoiden ja kahvin keittelyä pelkästään. Me ollaan sota-ajan ikäluokkaa ja kotityöt on jaettu tiukasti miesten ja naisten töihin. Ei sitä keittiöön ole ollut asiaa, kun vaimo oli vielä voimissaan. On tosi hyvä, että tällaisia kursseja nyt järjestetään, jotta oppisi itsekin enemmän ruoanlaitosta, Kurvinen kehuu.
Kurvinen kertoo huomanneensa, kuinka paljon aikaa keittiöhommat vievät.
– Kaupassakäynnit, ruoanlaitot ja siivoamiset ottavat aikansa. Suurin osa ajasta menee siihen. Nyt vasta osaa arvostaa sitä vaimon aikoinaan tekemää työmäärää, Kurvinen myöntää.
Kuusamon kaupungin hyvinvointikoordinaattori Pirkko Määttä kertoo idean ruoanlaittokurssin järjestämisestä syntyneen viime talvena.
– Vanhemmat miehet ovat sitä ikäluokkaa, etteivät he ole yleensä tottuneet laittamaan ruokaa. Vaimon sairastuessa tai kuollessa sitä joutuukin yllättäen ottamaan vastuuta ruoanlaitosta. Samaan aikaan tiedetään, kuinka suuri merkitys monipuolisella ravinnolla on ikäihmisen toimintakykyyn. Näiden pohjalta mietin, että olisiko tällaiselle kokkauskurssille tarvetta Kuusamossa, Määttä kertoo.
Määttä otti yhteyttä paikallisiin Marttoihin ja sieltä ohjattiin eteenpäin Ouluun.
– Kävi ilmi, että Pohjois-Pohjanmaan Martoilla on paraikaa menossa 3-vuotinen hanke, jossa teemana on Ravintoa seniorin mielelle ja keholle. Sen järjestämät kurssit ovat tosi suosittuja. Ensimmäinen vapaa aika löytyi nyt elokuun lopulle ja siihen me tartuttiin.
Keskiviikon ja torstain aikana ruoanlaittokurssille osallistui 11 miestä ja palaute on ollut hyvää.
– Kurssilaiset saavat uusia ajatuksia ja rohkeutta ruoanlaittoon. Eikä pelkästään se ruoka, vaan myös yhteisöllisyydellä on tärkeä merkitys.
Määttä myöntää, että osalla kynnys kurssille osallistumiseen on ollut vielä korkea. Hän toivoo, että ensimmäisten kurssien hyvien kokemusten myötä yhä useampi rohkaistuisi mukaan.
– Toivottavasti jatkoa saadaan. Jos vaikka ennen joulua harjoiteltaisiin jouluruokakuvioita, Määttä kaavailee.
Raimo-hankkeen aikana pilotoidaan toimintakykyä ylläpitävää ja osallisuutta edistävää neuvontaa ravitsemuksesta ja ruoan valmistamisesta Keski-, Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa sekä Kainuussa.
Toimintaan kuuluu myös omaishoitajien, vapaaehtoisten ja muistisairaiden jaksamista tukevaa toimintaa.