Iloisia ilmeitä ras­teil­la ja lah­ja­kas poika Nor­jas­ta – lauan­tai oli hieno päivä, vaikka ur­hei­lu­elä­män käyn­nis­ty­mi­nen he­rät­tää­kin pieniä aja­tuk­sia

-
Kuva: Mikko Halvari

Lauantai oli monella tapaa merkittävä päivä. Pitkään pimennossa ollut urheilu alkoi hieman palailla takaisin kartalle. Ja on tätä jo odotettu. Ainakin itselläni on kieltämättä välillä tympäissyt, kun ei ole minkäänlaista urheilua missään. Lauantaina oli mahdollisuus nauttia niin suunnistuksesta kuin saksalaisesta jalkapallosta. Oikein hyvä yhdistelmä.

Lauantai alkoi Kuusamossa suunnistuksella. Mistään virallisesta kilpailutapahtumasta ei ollut kyse – kilpaurheilun pariinhan Suomessa palataan vasta kesäkuussa. Suunnistuskesän – no Kuusamossa ei ihan vielä kesästä voida puhua, kun lunta on enemmän kuin monessa muussa pitäjässä yhteensä koko talven aikana – avaustapahtumassa nähtiin iso joukko kuusamolaisia liikkumassa jalkaisin tai pyörällä. Itsekin kävin siinä aamupäivän aikana laskelmieni mukaan leimaamassa 12 rastilla. Tai siis kynällä pistin kuponkiin merkin, kun varsinaista rastileimasinta ei ollut käytössä turvallisuussyistä. Ihan mukava aamulenkki tuli pyöräiltyä, vaikka en ihan kaikille 20 rastille ennättänytkään polkupyöräni liikkuessa eteenpäin verkkaisesti. Sen verran huterasti tuli välillä karttaa katsottua, että muutamia rasteja sai jonkin verran haeskella. Ja yhden rastin jätin kokonaan välistä, kun huomasin lopulta ajaneeni tietä ihan vikasuuntaan. Kelpo aamureippailu tuli kuitenkin tehtyä.

Kuusamossa oli lauantaiaamuna mukavan raikas ulkoilusää ja juuri suunnistustapahtuman päättyessä puoliltapäivin taivaalta tuli totuttuun tapaan hieman lunta. Kuusamolaiset olivat selvästikin kaivanneet liikuntatapahtumia, sillä sen verran paljon porukkaa oli lähtenyt liikkeelle. Iloisia ja innostuneita ilmeitä näkyi niin lapsilla kuin aikuisilla, kun he löysivät rastille. Kaikkiaan kahden aamupäivän tunnin aikana rasteilla kiersi peräti 192 ihmistä. Ihmisten liikkuessa ympäri taajamaa ei isoja ruuhkia päässyt yhdelle rastille syntymään ja näin ollen koronapandemian ehkäisemiseksi asetettuja kokoontumisrajoituksia ei rikottu.

Aamun suunnistuksen jälkeen oli aika kääntää katse jalkapalloon. Tässä tätä kirjoittaessani taustalla pauhaa Saksan Bundesliigan ottelu Dortmund - Schalke. Norjalaisnuorukainen Erling Braut Håland räppäsi koronatauon jälkeisen ajan ensimmäisen maalin. Ihan lahjakas poika tuo Erling. Saattaisi mahtua FC PaKan avaukseen.

Tässä kun tuota Bundesliigaa katselen, niin olen kieltämättä onnellinen siitä, että urheilu on taas päässyt vauhtiin. Toisaalta ilmassa on paljon kysymysmerkkejä. Tuossa Ruhrin derbyn alkaessa tv-kuvassa näkyi kasvomaskein peitettyjä ihmisiä vaihtopenkillä. Kyllä se kieltämättä melko erikoiselta näyltä vaikutti. Se lienee nyt sitten todellisuutta, jos kerran jalkapalloa aiotaan pelata.

Bundesliiga ehti siis ensimmäisenä isoista jalkapallosarjoista aloittaa pelit uudelleen koronatauon jälkeen. Katsojiahan ei luonnollisestikaan otteluihin vielä päästetä. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja joskus katsomot jälleen täyttyvät.