Kolumni

Irti älylaitteista – Valitettavan moni mieluummin tuijottaa näyttöruutua tai räplää älykännykkäänsä, kuin että lähtisi harrastamaan liikuntaa

-

Posion peruskoulun oppilaat Eetu Harjanti ja Joonas Purola viettävät hiihtolomansa sanan mukaisesti metsässä. Heidän tavoitteenaan on kävellä lumikengillä noin 90 kilometriä pitkä Karhunkierros seitsemässä päivässä. Poikien vaellus käynnistyi Hautajärveltä Sallasta viime lauantaina. Maalissa, Rukalla, heillä on tarkoitus olla ensi perjantaina.

Haastattelin poikia viime perjantaina kun lähtöhetkeen heillä oli vielä aikaa 21 tuntia. Juttuni julkaistaan tässä lehdessä lähipäivinä.

Mikä saa pojat lähtemään viikoksi fyysisesti vaativalle vaellukselle ja yöpymään askeettisiin oloihin autiotupiin? Heidän vastauksensa oli seikkailun halu, luonnon valokuvaaminen ja lisäksi, että he haluavat esimerkillään näyttää, että nuortenkin kannattaa mennä luontoon, eikä vain olla joka päivä tuijottamassa tietokoneen ruutua tai räpläämässä älykännykkää.

Poikien viesti on siis, että kaikille tekee hyvää olla välistä irti älylaitteista. Tietokoneen näyttöruudun tuijottamisen sijaan kannattaa mennäkin sen sijaan metsään.

Joo, on sanottava, että hieno on kyllä Eetun ja Joonaksen esimerkki ihan kenelle tahansa, mitä tulee luonnossa virkistäymisen näkökulmaan. Nimittäin, laajemmin ottaen, Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuksissa on selvitetty, että jo viisi minuuttia metsässä riittää kohentamaan mielialaa. Luontoon meneminen on siis ilmaista mielialalääkettä.

Eetu ja Joonas ottivat samalla esille ajankohtaisen aiheen, eli nuorten netti- ja älykännykkäriippuvuuden.

SoMe ja nuoret 2016 - Nuoret ja ajankäyttö -tutkimuksen mukaan 13-17 -vuotiaista noin 8 prosenttia käyttää Internetiä yli 51 tuntia viikossa, kun taas 23-29 -vuotiaista jopa 17 prosenttia viettää Internetissä kyseisen ajan viikon aikana.

Teknolgian tiedetään vaikuttavan yksilöihin eri tavoin. Joillekin se voi aiheuttaa riippuvuutta, joillekin jopa masennusoireita. Tutkimusten mukaan useimmat nuoret ovat niin kiintyneitä älypuhelimiinsa, että niistä erottaminen voi aiheuttaa heille traumaperäisen stressireaktion.

Tutkimusten mukaan kaikkein huolestuttavinta kansanterveyden näkökulmasta on se, että internetissä ylipitkiä aikoja viettävillä lapsilla ja nuorilla on jo havaittu niskan ja selän kipeytymistä sen lisäksi, että heillä monista on jo valmiiksi huono fyysinen kunto. Valitettavan moni mieluummin tuijottaa näyttöruutua tai räplää älykännykkäänsä, kuin että lähtisi harrastamaan liikuntaa, siis lähtisi vaikkapa pienelle kävelylenkille.