Jos ko­ro­na­vi­rus tulee Kuu­sa­moon, siitä ei saada tietoa, mutta vielä se ei täällä ole - ter­veys­kes­kus avaa neu­von­ta­pu­he­li­men ja myö­hem­min ko­ro­na­vi­rus­po­li­kli­ni­kan

Kuusamo varautuu koronavirusepidemiaan avaamalla neuvontapuhelimen sunnuntaina ja avaamalla myöhemmin koronaviruspoliklinikan.

Poliklinikka avataan terveyskesuksen tiloihin, todennäköisesti entiseen päivytystyksen tilaan.

Toistaiseksi Kuusamo ei ole epidemia-aluetta.

- Kuusamon alueella tilanne on rauhallinen. Täällä ei ole yhtään vahvistettua tapausta, Kuusamon ylilääkäri Hanna Raittinen kertoo.


Neuvontapuhelin avataan sunnuntaina
  • Kuusamon terveyskeskus avaa sunnuntaista 15.3. klo 8 alkaen neuvontapuhelimen p. 040 860 0090, johon voi olla yhteydessä koronavirusta koskevissa kysymyksissä.
  • Puhelimeen vastataan joka päivä klo 8-16 välisenä aikana toistaiseksi.
  • Tuon ajan ulkopuolella kiireellisissä asioissa voi olla yhteydessä päivystyksen numeroon 040 860 8611.
  • Sama päivystyksen numero, 040 860 8611 palvelee ennen sunnuntaita koronavirusepäilyissä.
  • Tällaisia kiireellisiä asioita koronavirukseen liittyen ovat hankalat hengitystieinfektion oireet (korkea kuume, hengenahdistus).
  • Muiden kuin edellä mainittujen oireiden suhteen suositellaan oireenmukaista hoitoa kotona välttäen turhia sosiaalisia kontakteja, noudattaen huolellista käsi- ja yskimishygieniaa ja olemaan tarvittaessa yhteydessä neuvontapuhelimeen seuraavana päivänä.


Mahdollisista koronavirustartunnoista on oltu yhteydessä myös Kuusamon terveyskeskukseen.

- Muutamia näytteitä on otettu. Vahvistettuja positiivisia tuloksia ei ole.

Mikäli jatkossa koronavirustartuntoja tulee, niistä ei tulla tiedottamaan paikkakuntakohtaisesti vaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

- Tämä on niin pieni paikkakunta, ettei niistä voida informoida, Raittinen sanoo.

Tämän vuoksi siis tietoa siitä, milloin koronavirus tavoittaa Koillismaan, ei tulla antamaan. Epidemiatiedot ja mahdolliset sairastumiset kerrotaan siis sairaanhoitopiirin tasolla.

- Tulevaisuudessa tulee olemaan niin, että keskitymme sairaiden hoitoon ja vähemmän altistuneiden jäljitykseen.

- Kehotan väestöä Kuusamon alueella olemaan rauhallisesti ja muistamaan, että suurin osa sairastuu hyvin lieväoireiseen tautiin. Se voidaan hoitaa täysin kotona. Riittävä lepo, hyvä ravitsemus, voinnin mukaan kuumetta alentavaa lääkitystä, jos tarvitsee, hyvä nesteiden otto, hyvä käsihygienia, Raittinen luettelee.

Uusi koronaviruspoliklinikka tulee todennäköisesti päivystyksen tiloihin.
Uusi koronaviruspoliklinikka tulee todennäköisesti päivystyksen tiloihin.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon terveyskeskuksessa tullaan mahdollisesti myöhemmin rajoittamaan kiireettömien ajanvarausten antamista. Mahdollisesti tulevaisuudessa tulevat rajoitukset koskevat perusterveydenhoitoa ja siihen linkitettyä erikoissairaanhoitoa.

- Tärkeät hoidot ja päivystykselliset asiat hoidetaan. Kiireettömät, ei akuutit vaivat, niitä voidaan joutua siirtämään. Olemassa olevasta resurssista pitää löytyä riittävä määrä hoitamaan sairaita, Raittinen sanoo.

Jos tähän päädytään, siitä tiedotetaan erikseen.

Raittinen toivoo, että nytkään ihmiset eivät tulisi flunssaisina hakemaan kiireetöntä hoitoa.

- Tämä ollut kiitettävää tällä alueella. Ihmiset ovat itse aktiivisesti kysyneet, olisiko parempi perua tämä aika.

Raittinen toivoo paniikin välttämistä.

- Malttia ja asiallista asennoitumista. Vältetään paniikkia, huolehditaan itsestämme ja toisistamme, hän sanoo.

Lisäksi Raittinen kehottaa ihmisiä seuraamaan koronatilanteen edistymistä THL:n sivuilta, jotka päivittyvät useita kertoja päivässä.