Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Jymy on yksi Kuu­sa­mon kuu­des­ta ra­ja­koi­ras­ta – se on kor­vaa­ma­ton

Koiraohjaaja Tero Väisäsen Jymy nousi käskystä tuolille.
Koiraohjaaja Tero Väisäsen Jymy nousi käskystä tuolille.
Kuva: Mikko Halvari

– Tuoli.

– Piiloon.

– Etsi.

Koiraohjaaja, vanhempi rajavartija Tero Väisänen antoi ohjeita saksanpaimenkoira Jymylle koiranäytöksessä Rajavartiolaitoksen vuosipäivänä tiistaina. Kuusamon rajavartioasemalla.

Yleisönä oli muun muassa Nilonkankaan 2 A -luokan oppilaita. Paikalla ollut toinen koiraohjaaja oli vanhempi rajavartija Tero Turkia.

Kun Jymy teki ohjeen mukaan, se sai pienen palkinnon.

Jymy on yksi Kuusamon rajavartiolaitoksen rajakoirista, missä niitä on kaikkiaan kuusi. Kortesalmella rajakoiria on viisi.

Jymy on Väisäsen toinen koira. Jymy on iältään vuosi ja seitsemän kuukautta ja se on vielä pentukoira, jolla on testit edessä.

Turkialla on nyt kolmas rajakoira Axu, jolla on ikää kahdeksan vuotta.

Väisänen ja Turkia sanoivat, että rajakoirat ovat kesäaikaan korvaamattomia ja joku koira on aina kesällä töissä partion mukana.

– Koiria pidetään kotona ja ne ovat kuin perheenjäseniä. Ne otetaan mukaan, kun lähdetään aamulla töihin. Koirien palvelusikä on noin 1,5 vuodesta kymmeneen vuoteen. Treenejä tehdään läpi elämän ja koira testataan säännöllisesti.

Rajavartiolaitoksessa on kaikkiaan noin 200 rajakoiraa ja suurin osa niistä on saksanpaimenkoiria kuten myös Väisäsen Jymy ja Turkia Axu.