Kolumni

Känny kiinni kym­me­nel­tä - tuhat mukana haas­tees­sa

Nukutko yösi huonosti? Entä istutko tai makaatko jokin näyttöruutu silmiesi edessä iltaisin kello 22 jälkeen? Jos vastasit molempiin kysymyksiin kyllä, saatat innostua tuoreesta some-ilmiöistä nimeltä Offline-aika .

 

Offline-aika on vakuutusyhtiö Ifin käynnistämä kokeilu, joka haastaa ihmisiä sulkemaan puhelimensa ja tablettinsa iltaisin kello 22. Facebookin #offlineaika -tapahtumassa kokeiluun on ilmoittautunut osallistuvansa jo lähes tuhat tavallista tallaajaa, minkä lisäksi mukana on sosiaalisessa mediassa viihtyviä julkkiksia kuten näyttelijä Mikko Leppilampi ja lumilautailija Roope Tonteri.

Vakuutusyhtiön roolia kokeilun taustapiruna selittänee yhtiön halu saada suomalaiset nukkumaan paremmin. Väsyneenä muun muassa reaktiokyky heikkenee, mikä lisää riskejä esimerkiksi liikenteessä. Puhelinten ja tablettien sinisävyisen valon taas on todettu heikentävän unen laatua.

Olisi siis todennäköisesti sekä inhimillisesti että vakuutusyhtiön talouden kannalta järkevää nukkua enemmän ja somettaa vähemmän.

Offline-aikakokeilu on kuin sosiaalisen median Jutta Gustafsberg.

On mielenkiintoista seurata, näkyykö Offline-aikakokeilu esimerkiksi siinä, kuinka paljon ja minkä tyyppisiä korvaushakemuksia Ifiin tehdään haasteen aikana. Oletan, että yhtiö julkaisee jonkinlaisia tilastoja myöhemmin.

Omasta mielestäni kaikkein mielenkiintoisinta on kuitenkin se, miten tähän on tultu. On hämmentävää, kuinka lyhyessä ajassa meistä itse kukin on koukuttunut älylaitteisiinsa niin pahasti, että niiden ääressä roikkuminen horjuttaa päivärytmejä ja sitä kautta esimerkiksi liikenneturvallisuutta.

 

Ehkä Offline-aikakokeilu on kuin sosiaalisen median Jutta Gustafsberg: Jotakin, mitä tarvitaan hillitsemään 2010-luvun eläjiä. Siinä missä tuntitolkulla istuvat ja ennennäkemättömän energiapitoista ruokaa syövät ihmiset tarvitsevat Juttaa ja superdieettejä, tarvitsevat somen suurkuluttajat Offline-aikahaastetta.

Vielä muutama sukupolvi sitten sekä laihduttaminen että älylaitteiden käytön suitsiminen olisi tuntunut täysin turhanpäiväiseltä, älylaitteiden osalta jopa utopistiselta. Ei tunnu enää. Henkilökohtaisesti voin tunnustaa olevani siinä pisteessä, että otan puhelimeni toisinaan mukaan jopa vessaan.

Lienee korkea aika tarttua Offline-aikahaasteeseen.