Toimittajalta: Mitä Apol­lon­ka­dul­la ti­lat­tiin ja kenen toi­mes­ta?

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Karhu pääsi karkuun Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­ta, kun työn­te­ki­jä jätti tarhan portin auki – oliko ky­sees­sä ta­hal­li­nen teko?

Keskuksen toimitusjohtajan mukaan tapaus on käsittämätön ja poliisi tulee tutkimaan asiaa. Karhu löytyi lauantai-iltana ja lopetettiin.

Kuusamon suurpetokeskuksesta on karannut naaraskarhu. Arkistokuva.
Kuusamon suurpetokeskuksesta on karannut naaraskarhu. Arkistokuva.
Kuva: Heikki Ketola

Kuusamossa toimivasta suurpetokeskuksesta karkasi perjantaina naaraskarhu, kertoo poliisi. Karannut oli yli 20-vuotias Nätti-niminen naaraskarhu, joka on syntynyt keskuksessa.

Lauantai-iltana poliisi tiedotti, että karhu on löytynyt ja jouduttu lopettamaan.

Lue lisää: Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­ta ka­ran­nut Nät­ti-kar­hu lo­pe­tet­tiin maas­tos­sa – nu­ku­tus­yri­tys epä­on­nis­tui

Keskuksen toimitusjohtaja ja eläintenhoitaja Pasi Jäntti kertoi aikaisemmin lauantaina Kalevalle, että tarhan työntekijä oli jättänyt karhun tarhan portin auki. Hän totesi, että poliisi saa selvittää syyt, miksi näin on käynyt.

– Tuntuuhan tämä ihan käsittämättömältä. Näistä asioista kun meillä puhutaan ihan joka päivä ja jatkuvasti.

Jäntti kertoi, että työntekijä oli ollut pahoillaan tapahtuneesta.

– On tässä totaalinen black out sattunut, tai sitten se on ollut tahallista. Poliisi voi asian tutkia.

Eläin oli päässyt karkuun jo perjantaina iltapäivällä ja suurpetokeskuksen henkilöstö oli yrittänyt löytää sitä.

Nätti-karhu oli menossa aluehallintoviraston eläinlääkäreiden määräämään hammashoitoon. Jäntin mukaan hammaskalusto oli jo röntgen-kuvattu ja eläinlääkärit tekivät hampaiden hoitosuunnitelmaa.

Tieto poliisille lauantaina

Tieto karhun paosta tuotiin poliisin tietoon vasta lauantaina. Keskus sijaitsee noin 30 kilometriä etelään Kuusamon taajamasta.

Karhua oli etsimässä poliisin partioita sekä rajavartiolaitoksen henkilöstöä.

Poliisilla ei vielä lauantaina aamupäivällä ollut tarkempaa tietoa siitä, miten karhu pääsi karkaamaan.

Kaleva tavoitteli jo aamupäivällä tarhan puhemiehenä toimivaa Jänttiä kysyäkseen, miten karhu pääsi ulos. Jäntti vastasi tuolloin lyhyesti tekstiviestillä tarhan työntekijän jättäneen salvat ja portit auki.

Myöhemmin Jäntti kuvaili tapahtumia STT:lle.

– Työntekijäkin on kokenut henkilö, hänellä sitten tällainen käsittämätön virhe pääsi tapahtumaan. Näistä porteista päivittäin keskustellaan ja niistä huolehditaan hyvinkin tarkasti, sanoi Jäntti.

Mahdollisista alueella tehdyistä karhuhavainnoista pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen numeroon 112.

Myös huhtikuussa karkasi karhu

Kuusamon suurpetokeskus on viime aikoina ollut laajasti julkisuudessa eläintenpitoon liittyvien ongelmien vuoksi.

Ongelmat alkoivat nousta esiin huhtikuussa sen jälkeen, kun tarhalta pääsi kaksi karhua karkuun. Toinen karhuista hyökkäsi keskuksen pitäjän Sulo Karjalaisen kimppuun ja karhu lopetettiin poliisin toimesta.

Tapahtuman jälkeen valvontaeläinlääkärit totesivat useita vakaviakin puutteita eläinten pidossa. Aluehallintovirasto ilmoitti harkitsevansa keskuksen eläintarhaluvan perumista, mikä tarkoittaisi eläinten sijoittamista uusiin paikkoihin tai lopettamista.

Keskukselle annettiin elokuun loppuun saakka korjata ongelmat ja antaa toimenpiteistä aluehallintovirastolle selvitys.

Lue lisää: Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kus uskoo toi­min­nan jat­ku­van ensi kesänä – osalle eläi­mis­tä on tehty tar­kas­tuk­set ja lop­pu­jen kunto tar­kas­te­taan syys­kuus­sa

Myös Oulun poliisilaitos käynnisti esitutkinnan kesäkuussa keskuksen eläintenpidosta. Suurpetokeskus on ollut suljettuna keväästä saakka.

Uutista päivitetty kello 17.24: lisätty väliotsikko ja taustatietoja keskuksen tilanteesta. Kello 17.34 lisätty STT:n tietoja. Päivitetty kello 18.32 Pasi Jäntin tuoreilla kommenteilla jutun alussa. Kello 20.47: Päivitetty aikamuotoja ja tieto siitä, että karhu on löytynyt.