Kes­kus­tan Antti Kaik­ko­nen va­kuut­taa soten to­teu­tu­van – Kuu­sa­mos­sa toi­vo­taan rajua nostoa kul­je­tus­tu­keen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (vas.), tutustui maanantaina Kuusamo Hirsitaloihin. Mukana kierroksella olivat myös Pölkky Oy:n talousjohtaja Kari Miettunen ja kansanedustaja Ulla Parviainen.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (vas.), tutustui maanantaina Kuusamo Hirsitaloihin. Mukana kierroksella olivat myös Pölkky Oy:n talousjohtaja Kari Miettunen ja kansanedustaja Ulla Parviainen.
Kuva: Mikko Halvari

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vakuuttaa, että sote- sekä maakuntauudistus tullaan viemään varmasti maaliin tämän hallituksen aikana.

Kuusamossa maanantaina pikimmiten vieraillut Kaikkonen sanoi, että vaikka äänestys voi eduskunnassa mennä tiukaksi, lait hyväksytään.

– Soteuudistuksen sisältöä muutettiin joulun alla esimerkiksi valinnanvapauden osalta ja alan asiantuntijat ovat tulleet entistä vakuuttuneimmiksi muutoksen tarpeellisuudesta. Muun muassa lakia aikaisemmin kritisoinut professori Heikki Hiilamo puolustaa esitystä, koska nykyinen malli on erilainen kuin alkuperäinen. Myös osa oppositiosta näkee, että uudistusta tarvitaan.

Kaikkonen uskoi soteuudistuksen tulevan hillitsemään kustannusten kasvua, vaikka tämä ei olekaan uudistuksen pääasia. Tärkeintä on parempi palveluiden ketjutus sekä nopeampi hoitoon pääsy.

Kuusamo on Kaikkosen mielestä niin iso paikkakunta, että täällä tulee olemaan tulevaisuudessa sekä julkisia että yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Maakuntauudistuslainsäädäntö valmistuu touko-kesäkuussa ja lokakuussa pidetään ensimmäiset suorat maakuntavaalit, vaikka tätäkin asiaa on epäilty, Kaikkonen sanoi.

Kaikkkonen kävi Kuusamossa pikavierailulla kansanedustaja Ulla Parviaisen pyynnöstä. Hän tutustui päivän aikana Kuusamo Hirsitaloihin ja Pölkky Oy:öön sekä Askeleen toimintaan ja oli vielä illalla ABC-parlamentissa.

Pölkky Oy:n talousjohtaja Kari Miettunen sekä Hirsitalojen toimitusjohtaja Arto Orjasniemi ja tuotantojohtaja Simo Orjasniemi olivat tyytymättömiä Suomen nykyiseen kuljetustukipolitiikkaan. Kuusamolaiset yhtiöt sijaitsevat kaukana markkinoista ja kuljetuksiin menee rahaa.

Miettunen otti esimerkin. Autokuorma tavaraa Hollantiin maksaa Pölkyn tehtaalta 2 100 euroa, Etelä-Suomesta 1 200 euroa ja Etelä-Ruotsista 500 euroa.

Suomessa valtion kuljetustuki on vuodessa noin 5 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Pölkky on saanut joskus aikoinaan tukea miljoonan vuodessa, mikä on noin 7 prosenttia sen kuljetuskustannuksista. Nykyisin Pölkky ei saa tukea, koska ei täytä ehtoja.

– Nykyisellään kuljetustuki ei riitä mihinkään ja se on liian monimutkainen. Tuki pitäisi rajata niille, jotka sitä tarvitsevat.

Kuusamo Hirsitalot saa kuljetustukea vuosittain muutamia kymmeniä tuhansia euroja vuodessa, mutta esimerkiksi yksi kuljetus päämarkkina-alueelle pääkaupunkiseudulle maksaa jo yli 4 000 euroa.

Simo Orjasniemen mielestä Suomen kuljetustuki pitäisi saada Ruotsin tasolle, missä sitä maksetaan kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa.

– Kuljetustuen nosto olisi parasta aluepolitiikkaa.

Kaikkosen mukaan kuljetustuesta ja sen määrästä keskustellaan vuosittain.

– Se on yksi aluepolitiikan välineitä, kun uutta hallitusohjelmaa valmistellaan.

”Myös osa oppositiosta näkee, että uudistusta tarvitaan.
”Kuljetus-tuen nosto olisi parasta aluepolitiikkaa.