Kir­jas­tot ovat nyt sul­jet­tui­na, mutta luet­ta­vaa löytyy: tässä yksi vinkki ver­kos­ta

-

Kirjastot ovat suljettuina, mutta onneksi luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa löytyy verkosta! Parhaillaan on meneillään Koko kansa lukee –kampanja, jonka aikana jokaisen kirjastokortin omistajan vapaasti luettavissa on kolme kotimaista e-kirjaa. Yksi niistä on Hanna-Riikka Kuisman Finlandia-ehdokkuudella huomioitu romaani Kerrostalo.

Kuisma vie lukijansa miljööseen, jota korkeakirjallisuudessa kuvataan harvemmin, mutta joka monelle on totisinta totta. Romaanin kerrostalokompleksi sijaitsee keskisuuren teollisuuskaupungin laitamilla. Lähiö on Kekkosen aikaan syntynyt maakunnan ihme: suurin toivein käynnistetty yhteisöllinen kokeilu, joka vuosikymmenten saatossa on rapistunut ylisukupolvisen syrjäytymisen tyyssijaksi.

Kuisma antaa äänen varjoon jääneille – sen paremmin kauhistelematta kuin kaunistelemattakaan. Henkilöhahmojen kautta piirtyy kuva kerrostalon tylystä arjesta, jota hallitsevat päihteet ja muut riippuvuudet, huumekauppa, prostituutio, mielenterveysongelmat ja väkivalta. Löytyy toki myös huolenpitoa ja hauraita toiveita. Henkilöiden mahdollisuudet puuttua oman elämänsä käsikirjoitukseen vaikuttavat kuitenkin vähäisiltä: ”Talo oli kuin luonto, aina ihmistä suurempi.”

Aidattu lähiö on ekosysteemi, jonka lainalaisuuksia ja toimintaa säätelee ja valvoo talot omistava kansainvälinen asuntosijoitusrahasto. Hierarkian huipulla ovat tornitalon omistusasujat, pohjalla parakkien pultsarit, kokonaan järjestelmän ulkopuolella häädön saanut vanhus. Mutta jossain asunnossa lymyilee myös se nörtti, joka verkostoineen valmistelee mätäpaiseen puhkaisevaa iskua…

Kerrostalon lisäksi Koko kansa lukee -kampanjakirjoja ovat Karin Erlandssonin ruotsinkielinen jännäri Missdåd sekä kuusamolaissyntyisen Briitta Hepo-ojan Topelius-palkittu nuortenkirja Suomea lohikäärmeille. Kirjan lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti, siihen liitetty pin-koodi, verkkoyhteys ja lukemiseen soveltuva laite. Kirjat ovat kaikkien yhtaikaisesti lainattavissa koko kampanjan ajan 16.3.–13.4.2020.

Mietitkö, mitä kirjastossa tapahtuu sulkuaikana? Välähdyksiä Kuusamon kirjaston arjesta julkaistaan kirjaston Instagram-kanavalla.

Facebookin kautta tarjolla on satutuokio perjantaisin klo 10, alkaen 27.3. Maanantaina 30.3. klo 12 Facebookissa alkaa jatkoluenta Kaarlo Hännisen nuortenromaanista Jäämeren sankarit. Kirjaston henkilökunta lukee kirjaa maanantaista perjantaihin aina puolelta päivin. Facebook-kanavalla on luvassa myös mm. Kurki ja Korppi -runohetki 27.3. klo 12 sekä kirjajoogaa.

Kaija AlajuumaKuusamon kaupunginkirjasto
Yleisten kirjastojen e-kirjasto: http://ekirjasto.kirjastot.fi
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan e-kirjasto: https://outi.finna.fi/Content/ekirjasto
Lapin kirjaston e-aineistot: https://lapinkirjasto.finna.fi/Content/eaineisto
Kuusamon kirjasto Facebookissa: facebook.com/kuusamonkirjasto
Kuusamon kirjasto Instagramissa: @kuusamonkirjasto