Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Kokeile na­pa­tans­sia, maalaa as­falt­tiin rä­sy­mat­to, lue ääneen Hän­nis­tä tai kajauta työ­väen­lau­lu­ja ka­rao­kes­sa - Kuu­sa­mon Tai­tei­den yö tulee tois­ta­mi­seen

Torstain Taiteiden yö tarjoaa monenlaista nähtävää, koettavaa ja tehtävää. Kuva on viime vuoden Taiteiden yö -tapahtumasta.
Torstain Taiteiden yö tarjoaa monenlaista nähtävää, koettavaa ja tehtävää. Kuva on viime vuoden Taiteiden yö -tapahtumasta.
Torstain Taiteiden yö tarjoaa monenlaista nähtävää, koettavaa ja tehtävää. Kuva on viime vuoden Taiteiden yö -tapahtumasta.
Kuva: Anna Asplund

Onko napatanssi, maalaaminen, keramiikan teko tai laulaminen sinun juttusi? Jos et vielä ole varma siitä, pääset testaamaan soveltuvuuttasi näihin taidemuotoihin torstaina Taiteiden yössä.

– Aika paljon on samantyyppistä ohjelmaa kuin viime vuonna, mutta mukavaa on se, että on paljon sellaistakin, jossa pääsee itse tekemään,Taiteiden yön suunnitteluryhmän koordinaattori Merja Danso iloitsee.

Esimerkiksi kirjaston alakerrassa Taitokeskuksessa pääsee kokeilemaan kirjontaa ja kudontaa ja maalaamaan ulos räsymaton. Bjarmialla pääsee tekemään keramiikkaa. Torilla pääsee kokeilemaan vatsatanssia. Kirkossa on konsertin lisäksi virsimaraton, Danso listaa.

Danso iloitsee myös siitä, että mukaan on saatu uusia tapahtumapaikkoja kuten vesitorni.

– Kuusamon taidetuella on siellä hauska idea. He lukevat ja luetuttavat Kaarlo Hännisen vuonna 1929 ilmestynyttä teosta Karhun kosto.

Vesitornissa on myös kaikille avoin pop up -taidenäyttely.

Tapahtuma tarjoaa tilaisuuden myös heille, joiden sisäinen taiteilija herää vasta muiden kaltaistensa seurassa. Siihen löytyy paikka torilta, joka on Taiteiden yö -tapahtuman pääpaikka.

– Torin ohjelmassa on jonkin verran taukopaikkoja. Jos joku haluaa mennä ex tempore vaikka laulamaan, lausumaan runoja tai tekemään taikatemppuja, niin ei muuta kuin ilmoittautuu juontajille, niin pääsee estradille, Danso rohkaisee.

Torin ohjelmaan kuuluvat esimerkiksi musiikkiesitykset, vatsatanssijoiden ja kuorojen esiintymiset sekä Kuusamon Näyttämön Rinteen laella -esityksen promoaminen.

Äänensä saa kuuluville myös "Kantolan välikössä" Kitkantiellä, jossa Kuusamon demarit järjestää työväenlaulukaraoken.

Hyvän mielen palveluasemalla esiintyy Kemilän huru-ukko ja Mielenterveyden tuki ry:n puheenjohtaja Tarmo Raatikainen soittaa kitaraa. Kauppakulman yläkerrassa puolesta nähdään Taideseura Koillisen näyttely.

Löytölä on avoinna illallakin ja paikan päällä kerrotaan oikeaoppisesta tavarantuonnista.

Myös Koillissanomat osallistuu tapahtumaan. Tapahtumapaikkana on Maaseläntie 2 (vanha keltainen omakotitalo Koillissanomien pihassa). Talossa nähdään valoteos, kuullaan vanhoja Meille soitettiin palstan -viestejä ja päästään paneutumaan lehden historiaan näyttelyn muodossa. Ihmisillä on myös mahdollisuus jättää pisteessä oma Meille soitettiin -soittonsa.

Näiden tapahtumapoimintojen lisäksi keskustassa tapahtuu paljon muutakin. Tietoa tapahtumapaikoista löytyy Kuusamon kaupungin nettisivuilta Facebookista.

Nimestään huolimatta tapahtuma kestää ilta viidestä ilta kymmeneen. Osa tapahtumapisteistä on auki vain muutaman tunnin. Danso kertoo, että tapahtuma nimenomaan halutaan pitää intensiivisenä.

– Tarkoitus on, että tulee sellainen fiilis, että tässä ollaan porukalla yhdessä liikenteessä.

Merja Danso rohkaiseekin ihmisiä lähtemään rohkeasti ulos torstaina.

– Siinä lyhyessä ajassa ehtii nähdä monenlaista. Ehdottomasti kannattaa lähteä liikkeelle ja mennä ennakkoluulottomasti katselemaan ja kokeilemaan.

Sateen pelko ei ole syy jättäytyä kotiin. Jos sade yllättää tapahtumaväen illalla, on torin tapahtumista mahdollisesti ainakin osa siirrettävissä sisätiloihin Hotelli Kuusamon saliin.

– Toivottavasti sää suosii, Danso toivoo.

Yksi erikoinen kokemus voi Danson vinkin myötä löytyä Lea ja Simo Iso-Möttösen kotoa. Heidän kotinsa ovet ovat nyt toistamiseen auki teemalla teetä ja taidetta.

– Viime vuonna heidän kotonaan vieraili yli sata henkilöä. Itsekin kävin siellä ja siellä kyllä oli todella lämmin tunnelma. Nyt heillä on taas ovet avoinna. Ihan mahtavaa, että ihmiset lähtevät tuomaan näin myös omia kotejaan mukaan.