Ko­koon­tu­mis­ra­joi­tus pysyy kuu­des­sa hen­ki­lös­sä – Ro­va­nie­mel­lä ko­ro­na­ro­kot­ta­mi­nen jäissä al­ku­vii­kon

Rokottaminen on tauolla, sillä Astra Zenecan käyttö keskeytettiin. Rokotusvuorossa ovat nyt 70 vuotta täyttäneet.

Astra Zeneca -rokotteen käyttö on toistaiseksi keskeytetty THL:n päätöksellä. Rovaniemellä tämä aiheutti alkuviikon koronarokotusaikojen perumisen.
Astra Zeneca -rokotteen käyttö on toistaiseksi keskeytetty THL:n päätöksellä. Rovaniemellä tämä aiheutti alkuviikon koronarokotusaikojen perumisen.
Kuva: Vesa Joensuu

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat Rovaniemellä ennallaan. Kaikki yli kuuden hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty 11. päivä huhtikuuta saakka. Lapin aluehallintovirasto (avi) päätti asiasta maanantaina. Kokoontumisrajoituksilla pyritään torjumaan koronavirusepidemiaa.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan kuusi henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL ohjeen mukaisesti.

Syynä rajoitusten jatkamiselle on valtakunnallisen epidemiatilanteen huonontuminen maaliskuun aikana. Lapin sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluvut ovat viime viikkoina hieman laskeneet, mutta Lapin avin mukaan muualta Suomesta Lappiin suuntautuvan matkailun ja virusmuunnosten leviämisen vuoksi on edelleen olemassa merkittävä riski tartuntatilanteen huonontumiselle.

Lapin tartuntamäärät laskussa, ravintolasulku jatkunee

Lapin sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on edelleen hallinnassa ja tartuntamäärät ovat laskeneet. Taudin ilmaantuvuusluku on ollut kahden edellisen viikon aikana 100 000 asukasta kohti 56,5, jossa on mukana myös ulkopaikkakuntalaiset matkailijat.

Sen sijaan sairaanhoitopiirin alueella kirjoilla olevien taudin ilmaantuvuusluku oli 100 000 asukasta kohti 29,9. Iso osa tartunnoista liittyy siis matkailuun Lapissa.

Hallitus esittää myös ravintoloiden sulun jatkamista 18. huhtikuuta saakka. Hallitus tiedotti asiasta maanantaisten neuvotteluidensa jälkeen. Ravintolat ovat olleet koronaepidemian takia suljettuna suuressa osassa maata maaliskuun 9. päivästä lähtien.

Alun perin kolmen viikon pituista sulkua on määrä jatkaa kolmella viikolla. Ruuan myyminen ravintolasta asiakkaille mukaan on kuitenkin sallittua.

Astra Zenecan käyttö keskeytetty

THL päätti perjantaina keskeyttää tilapäisesti Astra Zeneca -rokotteen antamisen. Keskeytyksen syynä ovat harvinaiset laskimotukostapaukset, joista halutaan lisätietoa niiden mahdollisen syy-yhteyteen rokotteen kanssa arvioimiseksi.

Keskeytyksen johdosta Rovaniemellä peruttiin kaikki varatut rokoteajat tämän viikon maanantaista keskiviikkoon.

Uudesta ajasta on soitettu tai soitetaan asianomaisille, ja heitä pyydetään huomioimaan, että puhelu voi tulla tuntemattomasta numerosta. Seuraava Pfizerin rokotelähetys saapuu Rovaniemelle loppuviikon aikana, joten uusi rokotusaika järjestyy lähipäiville.

Kuntalaiset eivät voi toistaiseksi varata uusia rokotusaikoja. Kaupunki tiedottaa asiasta, kun aikoja on taas varattavissa.

Koronarokotuksen ikäraja laskettiin viime torstaina Rovaniemellä 70 vuotta täyttäneisiin.

Lisätietoja koronarokotuksesta Rovaniemellä: rovaniemi.fi/koronarokote.
Lue tästä THL:n tiedote Astra Zenecan käytön tilapäisestä keskeytyksestä ja ohjeita kyseisen rokotteen saaneille.