Lentopallo: Naisten lii­ga­kau­si alkaa – Joko Pölkky Kuusamo nos­te­lee kannua?

Viikon kysymys: Milloin pysyvä lumi sataa Koil­lis­maal­le?

Mainos: Tilaa tästä jat­ku­van ti­laa­jan etuna ys­tä­väl­le Koil­lis­sa­no­mat Digi alle puoleen hin­taan: 3 kk 14,90 €. Saat lahjan myös it­sel­le­si!

Tilaajille

Ko­ro­na-ai­ka on saanut syn­ty­vyys­lu­vut uuteen kasvuun – Ky­syim­me, mikä piilee kasvun taus­tal­la, ja mitä ta­pah­tuu ko­ro­na­per­heil­le, kun yh­teis­kun­ta palaa nor­maa­li­ryt­miin­sä?

Oulussa on tämän vuoden alkupuoliskolla syntynyt 31 lasta enemmän kuin viime vuoden alussa. Korona-ajan rajoitukset esimerkiksi palveluissa ovat aiheuttaneet perheille tarpeita, joihin ei ole vastattu.

Syntyvyyden kansallinen nousu on näkynyt myös Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Arkistokuva.
Syntyvyyden kansallinen nousu on näkynyt myös Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) syntyvyys on tämän vuoden alussa kasvanut vuoteen 2020 verrattuna, mutta korona-ajan vauvabuumista ei voida puhua. Tätä edeltänyt syntyvyyden lasku oli nähtävissä vaihtelevasti koko Suomessa. Syntyvyyden lasku jatkui koko maassa koko 2010-luvun, kun taas nyt havaittu nousu on myös ollut maanlaajuista.

Onko Oulun yliopistollisen sairaalan (Oys) synnytysosastolla havaintoja vauvabuumista, Oysin synnytysosaston ylilääkäri Marja Vääräsmäki?

– Ei meillä ole ollut sellaista kiirettä kuin esimerkiksi HUSissa (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä). Meno on ollut suhteellisen tavallista, aika-ajoin tulee ruuhkahuippuja.