Korona iskee kovaa ta­lou­teen - näin Suomi toipuu siitä kolmen eri ske­naa­rion mukaan

Pellervon taloustutkimus PTT:n kansantalouden ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote putoaa vuoden ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana rajusti.

-
Kuva: Arkistokuva

Pellervon taloustutkimus PTT:n tänään tiistaina julkaiseman kansantalouden ennusteen mukaan Suomen talous supistuu koko vuoden ajan, mutta taudin etenemisestä riippuu, kuinka paljon.

PTT:n ennusteessa hahmotellaan kolme erilaista talouden skenaariota epidemialle: nopea toipuminen, hidas toipuminen ja pitkittynyt kriisi. Eri skenaarioissa talous supistuu tänä vuonna 3-6 prosenttia tai jopa enemmän.

– Koronaviruksen vaikutusten suuruus ja kesto riippuvat viruksen leviämisestä ja sen taltuttamisen onnistumisesta. Mitä pidempään rajuja toimia joudutaan jatkamaan, sitä suuremmat ovat taloudelliset menetykset. Talouskasvuun vaikuttavat myös ympäri maailmaa tehtävät talouden tukipaketit, summaa PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari.

Ennusteessaan PTT hahmottelee epidemialle ja sen talousvaikutuksille kolme erilaista kehityskulkua: nopea toipuminen, hidas toipuminen ja pitkittynyt kriisi.

Nopean toipumisen skenaariossa muut maat saavat koronaviruksen lähes yhtä hyvin taltutettua kuin Kiina. Koronaan tehoavia lääkkeitä saadaan nopeasti markkinoille, ja elämä palaa tämän vuoden loppupuolella lähes ennalleen. Talousvaikutukset ovat suuria tiukkojen rajoitusten takia, mutta lyhytaikaisia. Lykätty kulutus ja investoinnit yhdessä massiivisen elvytyksen saavat talouden erittäin nopeaan kasvuun jo vuoden loppupuolella.

Hitaan toipumisen skenaariossa Euroopassa ja varsinkaan Yhdysvalloissa taudin leviämistä ei saada aisoihin yhtä tehokkaasti kuin Kiinassa. Virus leviää laajemmalle väestöön, rajoitustoimet ovat tehottomampia ja niitä joudutaan pitämään yllä pidempään. Täten vaikutus talouteen kestää selvästi pidempään. Tilanne ratkeaa kunnolla vasta, kun rokote tulee markkinoille. Alkuvaiheessa vaikutukset talouteen ovat kuten nopean toipumisen skenaariossa, mutta ne jatkuvat pidempään - tosin lieventyen. Tänä vuonna tuotanto laskee selvästi eikä nopeaa palautumista tapahdu.

Pitkittyvän kriisin skenaariossa koronasta aiheutuvat vaikutukset ovat kuten hitaan toipumisen skenaariossa. Tämän lisäksi globaalin talouden rakenteelliset ongelmat ja velkaantuminen yhdessä yritysten talousvaikeuksien ja valtioiden kasvavien alijäämien kanssa johtavat laajenevaan talouskriisiin, esimerkiksi pankkikriisiin. Laajeneva kriisi pitkittäisi huomattavasti talouden toipumista.

Kaikissa skenaariossa oletetaan bruttokansantuotteen supistuvan vuoden ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana yhteensä noin 10 pronsenttia. Koko vuoden ajalla bruttokansantuote laskee jopa nopean toipumisen skenaariossa noin 3 prosenttia, hitaan toipumisen skenaariossa talous supistuisi tänä vuonna noin 6 prosenttia. Pitkittyvän kriisin skenaariossa lasku olisi tätäkin suurempi ja voisi jatkua myös ensi vuonna.

– Todennäköisimpänä vaihtoehtona pidämme hidasta toipumista. Nopeaan toipumiseen pitäisi kuitenkin pyrkiä ja välttää pitkittyvä kriisi tukitoimilla, Huovari sanoo.

PTT:n mukaan taloudellisesti pahimpana riskinä on se, että reaalitalouden ongelmat ja finanssimarkkinoiden raju lasku johtavat pankkisektorin kriisiin. Monien yritysten tulot ovat romahtaneet, eivätkä ne lyhyellä aikavälillä pysty huolehtimaan velvoitteistaan.

– Taloudellisia vastatoimia suunnitellessa pitää varautua siihen, että vaikutukset talouteen ovat suuria ja poikkeustilanne saattaa jatkua pitkään. Ensisijainen tehtävä on kuitenkin koronan terveysongelman hoitaminen ja epidemian tukahduttaminen. Ilman sitä muilla toimilla ei ole lopulta paljon vaikutusta, Janne Huovari sanoo.